<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS skjøt opp 30 prosent – trenger ikke milliardene likevel

Cadeler steg etter storkontrakt og SAS-aksjen steg 30 prosent etter selskapet dropper halvparten av milliardkriselånet. 

    Publisert 17. apr. 2023 kl. 16.26
    Oppdatert 18. apr. 2023 klokken 07.29
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 635 ord
    STEG: SAS-aksjen skjøt opp. Foto: AFP

           

    Oslo Børs åpnet rett opp mandag, men oppturen dabbet av utover dagen. Da børsen stengte sto hovedindeksen i 1.227,25, opp 0,22 prosent.

    Oljeprisen

    Brent-oljen sto ned 0,4 prosent til 85,93 dollar fatet, mens WTI-oljen var ned 0,5 prosent til 82,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 86,25 dollar da Oslo Børs stengte fredag.

    Markedet fordøyer fortsatt produksjonskuttene fra OPEC+. IEA advarte også i sin månedsrapport om at produksjonskuttene annonsert av OPEC+ risikerte å forverre et tilbudsunderskudd som forventes i andre halvdel av 2023.

    Imidlertid er svakere raffinerimarginer en bekymring som også signaliserer svakere etterspørsel, ifølge Bloomberg.

    Noen asiatiske raffinerier vurderer kutt i råoljeforedlingen ettersom marginene har krympet, samtidig som det er tegn på svakheter i dieselmarkedet. Det kan sette et tak for ytterligere oppgang i oljeprisene.

    Markedet vil denne uken spesielt følge BNP-tallene fra Kina på tirsdag, ifølge Reuters, som CMC Markets-analytiker Tina Teng venter vil være positive for råvarepriser.

    Mandag ble det kjent at produksjonen fra havbunnsfeltet Bauge i Norskehavet, der Equinor er operatør, startet 8. april. Oljegiganten steg 0,4 prosent, Aker BP endte opp 0,7 prosent, mens Vår Energi steg 1,6 prosent.

    Bred lakseoppgang, men...

    Sjømatindeksen har steget rundt ti prosent på en måned i en periode da det har kommet mer klarhet rundt grunnrenteskatten og lakseprisene har holdt seg høye. Denne uken spås det rekordpriser.

    Torskeoppdretteren Norcod fikk inn mer penger enn indikert i emisjonen, men satte kursen nesten 25 prosent under sluttkurs torsdag. Det ga et fall på 9,9 prosent til 35,60 kroner aksjen. De siste tolv månedene er fallet på nær 60 prosent.

    Stortingets finanskomité gjennomfører mandag en høring om grunnrenteskatt i laksenæringen, som er foreslått til 35 prosent. I morgen drar en delegasjon fra Norge til Færøyene for å møte representanter for oppdrettsnæringen.

    Senterpartiets Geir Pollestad avviser overfor Intrafish at turen indikerer at regjeringen vurderer å endre modell.

    Carnegie høynet mandag kursmåletBakkafrost, Måsøval, Mowi og SalMar.

    SalMar oppjusteres som følge av «valutamedvind og lavere skatter enn tidligere ventet», og leder an oppgangen.

    Pareto Securities har tre toppvalg blant lakseaksjene nå, deler de i en sektorrapport.

    – Vi argumenterer fortsatt for Mowi som vårt toppvalg, men ser også betydelig oppside i Lerøy Seafood og Austevoll Seafood, skriver meglerhuset.

    Pareto mener det er tilstrekkelig risk/reward for flertallet av aksjene. Lavere skatteforutsetninger og høyere spotprisforutsetninger gir høyere estimater og kursmål. Pareto legger nå til grunn en spotpris for laks på 90 kroner pr. kilo i 2023 og 88 kroner pr. kilo i 2024-2025.

    SalMar steg 4 prosent, mens Mowi endte opp 0,8 prosent. 

    Vind i seilene

    Cadeler skal transportere og installere 26 vindturbiner for Siemens Gamesa i Øresund. Cadeler-skipet oppnår 375.000 euro pr. dag for installasjon av vindturbiner.

    – En fantastisk dagrate, mener Pareto Securities.

    Arctic Securities skriver at de ser på dette som et «imponerende datapunkt som fremhever markedsstramheten, ettersom selskaper må sikre fartøykapasitet for arbeid i årene som kommer».

    Det sendte aksjen opp 7,1 prosent.

    Letter på gjeldsgrep

    SAS dropper andre del av kriselånet på 7 milliarder som følge av at de ikke får behov for pengene likevel. I en børsmelding mandag melder flyselskapet at likviditeten har utviklet seg sterkere enn ventet denne vinteren.

    Nylig ble det kjent at tiden som børsnotert selskap kan over være over for SAS, som har startet en emisjonsprosess med mål om å hente nær 10 milliarder kroner.

    Etter flere dager med tunge fall forrige uke steg SAS hele 30,3 prosent til 30 øre aksjen.

    Budtrøbbel nok en gang

    Viridor har nok en gang ikke fått tilstrekkelig aksept for sitt bud på plastgjenvinningsselskapet Quantafuel. Det britiske selskapet trenger 90 prosent aksept, men har bare fått 77,9 prosent, og utsetter dermed budfristen igjen. Quantafuel-aksjen steg likevel 4,7 prosent til 5,60 kroner aksjen, men er ned over 70 prosent siste året.

    Norsk Hydro sine anlegg på Karmøy og Årdal rammes av streiken, som søndag ble et faktum. Aksjen endte ned 0,9 prosent.