<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: Dette peker mot flere rentehevinger fremover

Tegn på sterkere aktivitet innen tjenesteytingen i Europa tilsier at det er behov for flere hevinger, ifølge DNB Markets.

  Publisert 24. apr. 2023 kl. 09.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 286 ord
  BLANDET BILDE: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets følger den økonomiske utviklingen i USA og Europa. Foto: Are Haram

  I en ny rapport fra DNB Markets understreker seniorøkonom Knut A. Magnussen at fredagens PMI-tall for eurosonen og Storbritannia ga et blandet bilde på den økonomiske utviklingen.

  Industriindeksene viste et klart svakere utfall enn antatt, og ligger langt under 50. I eurosonen er nivået nå 44,0 og i Storbritannia 46,6. På den annen side steg indeksen for tjenesteyting til 54,4 i eurosonen og 54,9 i Storbritannia.

  Peker mot flere rentehevinger

  «Det virker dermed som industrien sliter stadig mer og er inne i en nedgangsperiode, mens tjenesteyting går stadig bedre. De sterke PMI-ene for tjenesteyting peker mot flere rentehevinger fremover. Det gjelder både fra ECB, der vi venter 50 basispunkter på møtet 4. mai (mens markedet pris inn 30 basispunkter), og for BoE som vi venter vil heve med 25 basispunkter 11. mai», skriver DNB Markets i en oppdatering.

  Magnussen minner om at begge sentralbankene er bekymret for at den høye inflasjonen kan bite seg fast, og det er spesielt det høye lønnspresset som er problematisk siden høy lønnsvekst normalt vil smitte over i prisveksten på tjenester. Tegn på sterkere aktivitet innen tjenesteyting, slik PMI for april indikerer, tilsier dermed at det er behov for flere hevinger, ifølge DNB Markets.

  Hodebry for Fed

  I USA steg PMI for industri, mens PMI for tjenesteyting var stabil.

  «De overraskende sterke PMI-ene fra USA kan gi hodebry for Fed. De fleste andre indikatorer har i det siste pekt i retning av at det foregår en oppbremsing av aktiviteten. Det tilsier at Fed muligens kan nøye seg med en renteheving til i denne omgang», skriver Magnussen.

  DNB Markets forventer at renten settes opp med 25 basispunkter på møtet 3. mai. Dersom PMI-ene markerer at økonomien ikke kjøles ned, kan det være at Fed likevel må heve mer enn indikert.