<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljerally i innspurten sendte børsen solid i grønt

Oslo Børs endte opp 0,79 prosent etter solid oljerally i innspurten. Awilco Drilling stupte etter negativt resultat i voldgiftsaken, mens Lumi-aksjen skjøt opp over 20 prosent etter oppkjøp.

Publisert 24. apr. 2023 kl. 16.26
Oppdatert 24. apr. 2023 klokken 16.33
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 668 ord
GRØNT: Børsen i Oslo steg mandag. Foto: NTB

         

(Saken oppdateres.)

Oslo Børs åpnet rett ned mandag, men snudde raskt i grønt. Hovedindeksen endte i 1.219,80 poeng, opp 0,79 prosent. 

Oljeprisen

Brent-oljen skjøt opp like før børsen stengte og sto opp 1 prosent til 82,48 dollar fatet, mens WTI-oljen sto opp 1,1 prosent til 78,61 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 81,59 ved børsstenging i Oslo fredag. Over helgen har oljeprisen dermed falt med 1 dollar. 

– Svake amerikanske nøkkeltall og skuffende kvartalsrapporter fra teknologisektoren utløste vekstbekymringer og risikoaversjon blant investorer. Stabiliserende dollar og stigende obligasjonsrenter presser også råvaremarkedene, sier CMC Markets-analytiker Tina Teng, ifølge Reuters.

Likevel forblir analytikere og tradere optimistiske til Kinas drivstoffetterspørsel mot andre halvdel av 2023 ettersom ytterligere forsyningskutt planlagt av OPEC+ fra mai vil kunne stramme inn markedene, ifølge TDN Direkt. 

Økningen i oljeetterspørselen fra Kina forventes å mer enn oppveie nedgangen i OECD-etterspørselen på kort sikt, mens sanksjoner og forsyningsbegrensninger øker oppsiderisikoen for prisene, sier analytikere ved National Australia Bank. De tror ifølge Reuters at Brent-oljen kan stige til 92 dollar pr fat innen slutten av andre kvartal.

Equinor steg 0,9 prosent, mens Aker BP ble styrket 1,2 prosent. 

Svakt kvartal – sterk kurs

Inntektene falt og resultatet krympet for Vår Energi i første kvartal. Likevel leverte olje- og gasselskapet på linje med forventningene. 

«Samlet sett et sterkt kvartal, godt over våre forventninger, og uten operasjonelle overraskelser, som er gode nyheter for aksjen», skriver Fearnley Securities ifølge TDN Direkt.

Sparebank 1 Markets venter begrensede estimatendringer etter rapporten og fremhever at verdsettelsen på aksjen er attraktiv med en utbytteyield på 18 prosent og utsikter til 50 prosent produksjonsvekst de neste årene.

«Vi antar imidlertid at markedet trenger å se flere bevis på at Balder-utbyggingen er i rute. Å gå gjennom september uten et varsel på Balder vil vært oppmuntrende, etter vårt syn. Vår Energi må sende inn eventuelle oppdaterte budsjett/tidslinje til regjeringen i løpet av september dersom det er vesentlige endringer», noterer Sparebank 1 Markets.

Aksjen endte opp 6,4 prosent til 26,86 kroner etter et fall på 20 prosent hittil i år.

I rødt

Awilco Drilling krakket på børs mandag etter selskapet ikke fikk medhold i den første av to voldgiftssaker mot verftet Keppel FELS. Aksjen stupte 21,1 prosent fredag og fortsatte mandag ned hele 57 prosent til 12,90 kroner.

For bare én uke siden sto kursen rundt 40 kroner, og i desember var den i 120 kroner. Den gang hentet de 85 millioner kroner for å finansiere voldsgiftprosessen som nå har kulminert i avslag.

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor falt 17 prosent torsdag og 4,9 prosent fredag, og fortsatte mandag ned 2,5 prosent til 112,60 kroner. Flere analytikere har nedjustert kursmålet etter resultatbomben forrige uke. 

XXL fulgte også fredagens trend nedover. Sportskjeden stupte 9,2 prosent fredag, og fortsatte ned 2,8 prosent mandag.

I grønt

Alles øyne er rettet mot ordreinngangen når AutoStore legger frem tall på torsdag, og analytikerne venter nedgang. DNB Markets mener forventningene er for høye og spår et ras. Aksjen steg 0,5 prosent mandag.

Det britiske oppkjøpsfondet Hanover vil kjøpe opp Sonans-eier Lumi Gruppen, noe styret enstemmig anbefaler aksjonærene å godta. Ved børsstenging fredag stod aksjekursen i 12,25 kroner. Hanover byr 15,25 kroner pr. aksje, nærmere 25 prosent over markedskursen.

Lumi-aksjen skjøt opp 23,2 prosent til 15,10 kroner. De siste tolv månedene er fallet imidlertid på nær 60 prosent.

Et annet selskap som kjøpes opp er Quantafuel. Viridor går bort fra betingelsen om en akseptgrad på 90 prosent i tilbudet om kjøp av alle aksjene i plastgjenvinningsselskapet, og blir dermed kontrollerende aksjonær.

Quantafuel-aksjen føk opp 14,9 prosent til 6,32 kroner aksjen etter et fall på over 60 prosent det siste året.

Medistims generalforsamling vedtok mandag å dele ut 4,50 kroner i utbytte for 2022. Totalt vil utbyttet bli på 82,2 millioner kroner, tilsvarende 72,1 prosent av resultatet etter skatt for fjoråret. Aksjen steg 4,7 prosent på nyheten til 290 kroner pr. aksje.

Gram Car Carriers fortsetter fredagens oppgang etter at bilskipselskapet la frem en sterk kvartalsrapport. Aksjen klatret 5,4 prosent.

Norwegian går sammen med Norsk e-Fuel for å bygge verdens første fullskala produksjonsanlegg for elektrodrivstoff i Mosjøen, og steg 2 prosent etter en sterk oppgang på 38 prosent siden nyttår.