<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny nedtur i banksektoren

First Republic Banks enorme innskuddstap senket aksjen med 27 prosent tirsdag. Også andre amerikanske og europeiske banker fikk kraftige kursfall.

Publisert 25. apr. 2023 kl. 16.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
AKSJEN DUMPES: Banco Santander-kursen var tirsdag ettermiddag ned med 5 prosent. Foto: Bloomberg

First Republic var i fokus i andre halvdel av mars, etter at Silicon Valley Bank, Signature Bank og Silvergate Capital kollapset. Mange fryktet at også den San Francisco-baserte aktøren ville bukke under. Fed og en gruppe banker gjennomførte imidlertid en redningsaksjon, og First Republic eksisterer fortsatt. Mandag kveld la selskapet så gar frem sitt regnskap for første kvartal, og både inntektene og inntjeningen overrasket positivt.

Imidlertid avdekket kvartalsrapporten også hvor nær stupet First Republic befant seg. Ser man bort ifra 30 milliarder dollar i krisepenger fra de store bankene, stupte innskuddene med utrolige 56 prosent på bare tre måneder. Og kundene fortsetter å tømme sine kontoer, om enn i langt mindre grad enn i mars. Disse tallene var langt verre enn ventet, og ved firetiden tirsdag var First Republics aksjekurs ned med 27 prosent. En annen amerikansk bank med en stor forvaltningsvirksomhet, Northern Trust, stupte 9 prosent, mens KBWs regionale bankindeks tapte nesten 2 prosent. Sistnevnte var på et tidspunkt lavere enn noen gang siden desember 2020.

I Europa fikk UBS en nedtur på 1 prosent. Sent i mars «motiverte» myndighetene Sveits' største bank til å ta over sin skakkjørte rival Credit Suisse, i et forsøk på å forhindre enda en kollaps og kanskje en ny bankkrise. UBS har imidlertid sine egne problemer. I første kvartal ble bunnlinjen mer enn halvert fra samme periode i fjor. Svekkelsen var langt verre enn ventet, hovedsakelig som følge av en enorm bot i USA. Også topplinjen krympet, og ledelsens guiding for årets netto renteinntekter skuffet.

I samme sektor la spanske Grupo Santander frem ferske tall og fikk juling på børsen. Kursfallet på mer enn 8 prosent skyldtes uventet lave inntekter, tross overraskende god inntjening. Særlig bidro den brasilianske virksomheten med langt mindre enn tidligere,

De generelt dårlige nyhetene medførte at også andre europeiske banker gjorde det dårlig i tirsdagens aksjehandel. Blant annet var ABN Amro, Deutsche Bank, UniCredit og Societe Generale ned med 3-4 prosent.