<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

For stor optimisme til bankaksjer?

Imponerende resultater fra mange banker har gjort det vanskeligere å innfri markedets forventninger. Fredag sank flere europeiske bankaksjer 3–4 prosent.

Publisert 28. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
INNSKUDDENE KRYMPET: Store uttak av innskudd og nøktern guiding for 2023 bidro til at NatWest-aksjen gjorde det dårlig. Foto: Bloomberg

Resesjonsfrykt og forrige måneds uro i banksektoren bidro til at forventningene til første kvartal var uvanlig lave, så finansgiganter som JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Barclays og BNP Paribas hadde ingen problemer med å slå analytikernes estimater. Nå har markedet imidlertid forstått at pessimismen var overdreven, og for å belønnes med kursoppgang holder det ikke lenger bare å treffe blink på konsensusestimatet.

Fredag var dette tilfellet for NatWest, Storbritannias fjerde største bank. Aksjekursen svekket seg med godt over 3 prosent, selv om lønnsomheten i første kvartal oversteg meglerhusenes spådommer. Bunnlinjen var hele 52 prosent bedre enn i samme periode i fjor. To minus var at guidingen for 2023 ble opprettholdt, heller enn oppjustert, og at kundene i første kvartal fjernet 11 milliarder pund i innskudd. NatWest forklarte uttakene med høyere skatteregninger, konkurranse på rentesiden og uro i markedet.

Også en rekke andre europeiske bankaksjer sank. Blant annet fikk UniCredit, Intesa Sanpaolo og greske Eurobank Ergasias nedturer på 3–4 prosent.

Franske Remy Cointreau, som ble startet for nesten 300 år siden og er best kjent for sin konjakk, fikk en nedtur på 12 prosent. Selskapet meldte om en organisk salgsvekst på 10 prosent i sitt fjerde regnskapskvartal, som ble avsluttet 31. mars. Utsiktene for det følgende året er imidlertid mindre hyggelige: Her venter ledelsen nullvekst på topplinjen, delvis som følge av et antatt kraftig fall i det amerikanske konjakksalget frem til utgangen av september.

Det gjenstår dessuten å se hvordan etterspørselen i eurosonen utvikler seg. Et første anslag for områdets BNP i første kvartal viser en kvartalsvis og årlig økning på henholdsvis 0,1 og 1,3 prosent. På forhånd var 0,2 og 1,4 prosent ventet. Skuffelsen bidro fredag til betydelig lavere lange renter i både Tyskland og Frankrike.

Frykt for en resesjon innebærer at brentprisen fremdeles er godt under 80 dollar fatet, etter å ha holdt seg over dette nivået gjennom mesteparten av årets første tre måneder. Exxon Mobil-kursen var likevel opp med mer enn 2 prosent fredag ettermiddag, etter at energigiganten fortalte om overraskende høy inntjening i perioden. Økt olje- og gassproduksjon medførte at bunnlinjen mer enn doblet seg på ett år.