<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kron-kunder overvekter «billige» Europa-aksjer

Flere Kron-kunder gjør som Oljefondet, og går overvekt i europeiske aksjer. Globale indeksfond er likevel mest populært.

  Publisert 2. mai 2023 kl. 13.52
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 236 ord
  FORVALTER: Joar Hagatun i Kron. Foto: Julie Liljeroth

  April-statistikken i Kron viser en nettotegning på 139 millioner kroner. Globale indeksfond preger topp 10-listen blant de mest kjøpte aksjefondene, men med DNB Europa Indeks på 5. plass.

  – Dette tyder på at en del har valgt overvekt av europeiske aksjer i porteføljen, i likhet med Oljefondet. Mens det historisk sett for Oljefondet del ble argumentert med at det var fornuftig med overvekt mot Norges nærmeste handelspartnere i Europa, tror jeg nok den gode avkastningen for europeiske aksjer hittil i år kan være noe av årsaken til overvekten, forklarer Hagatun i en pressemelding.

  Han peker også på rimeligere prising, og viser til en pris/inntjening (P/E) på 15 for europeiske aksjer, mot 22 for amerikanske aksjer.

  Anbefaler ikke valutasikring

  KLPs valutasikrede fond er også inne blant de ti mest kjøpte aksjefondene blant Kron-kunder i april.

  – De fleste globale fond er ikke valutasikret, noe fondssparerne skal være veldig glade for. 9 prosent sterkere dollar og 12 prosent sterkere euro hittil i år betyr at en god del av avkastningen i globale indeksfond for norske investorer i år skyldes nettopp valuta, sier Hagatun. 

  Han anbefaler ikke kjøp av valutasikrede aksjefond, og viser til «støtpute-effekten» som betyr at den norske kronen gjerne svekker seg i usikre tider.

  – Valutamarkedene er svært uforutsigbare, og derfor vil det for investorer med lang horisont sjeldent lønne seg å valutasikre investeringer med høyt avkastningspotensial, fortsetter forvalteren.