<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodbadet fortsetter i USAs banksektor

Flere bankaksjer har nå stupt 15–70 prosent på en uke. Et mål for krisen er allerede verre enn i 2008–2009.

Publisert 4. mai 2023 kl. 16.26
Oppdatert 4. mai 2023 klokken 16.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 402 ord
PLANLEGGER STRATEGISKE GREP: PacWest Bancorps aksjekurs var ned med 43 prosent ved firetiden torsdag. Foto: Bloomberg

Onsdag hevet Fed sin styringsrente med et kvart prosentpoeng, og torsdag fulgte Den europeiske sentralbanken etter med et tilsvarende grep. I begge tilfellene falt børsene betydelig i kjølvannet av beslutningen. Ved 16-tiden hadde Euro Stoxx 600 tapt nesten 1 prosent, mens amerikanske S&P 500 var ned med ytterligere 0,6 prosent.

Traderne regner nå med at USAs sentralbank holder styringsrenten på 5 prosent både i juni og juli, og at vi deretter får et rentekutt i september. Jerome Powell og hans kolleger kan imidlertid bli tvunget til å ta stimulative grep allerede før den tid, ettersom amerikanske bankaksjer fortsetter å falle i urovekkende tempo.

Torsdag ettermiddag var PacWest Bancorp, som onsdag meldte om planer om kapitalinnhenting eller salg av eiendeler, ned med svimlende 43 prosent. To tredjedeler av bankens børsverdi har nå forduftet på en uke. Bukker også denne aktøren under, har fem små og mellomstore amerikanske banker kollapset bare siden begynnelsen av mars. De tre største satt på eiendeler med en samlet bokført verdi på 549 milliarder dollar, mer enn totalen for de 165 som gikk over ende i finanskriseårene 2008 og 2009.

PacWest er heller ikke den eneste amerikanske som tilsynelatende er på tynn is. Western Alliance har i den seneste uken fått en nedtur på 42 prosent, mens aksjonærene i Zions Bancorp, Comerica, Citizens Financial, KeyCorp og Truist Financial har tapt 15–21 prosent.

Også oljeprisen har stupt, men i første kvartal slo Shell analytikernes forventninger med god margin. Den justerte bunnlinjen på 9,6 milliarder dollar oversteg konsensusestimatet med 1,0 milliard dollar. Aksjekursen steg med rundt 1 prosent.

Anheuser-Busch InBev, som nylig dummet seg ut med en fullstendig feilslått reklamekampanje for ølet Bud Light, fikk et kursløft på 3 prosent. Verdens største bryggeri leverte overraskende sterke topp- og bunnlinjetall i årets første tre måneder. Prisøkninger og mer salg av dyrere drikkevarer var hovedårsakene.

I bilsektoren krympet Volkswagens driftsresultat fra 8 milliarder euro i fjorårets første kvartal til 5,7 milliarder euro et år senere. Lønnsomheten var likevel bedre enn ventet, og guidingen for hele året ble opprettholdt. På den negative siden varslet ledelsen at konkurransen blir stadig hardere, særlig i Kina. Volkswagen tilføyde at fokuset er på marginer heller enn på volumer. Aksjekursen sto uansett på stedet hvil.

Forøvrig understøttet et knippe makrotall forventningene om at Fed er ferdig med sine rentehevinger. Antallet nye søkere om arbeidsledighetstrygd økte overraskende mye på tampen av april, og dessuten skuffet arbeidstagernes produktivitet i første kvartal. I tillegg var handelsunderskuddet verre enn ventet.