<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Soloppgang på rød børs – stjernesmell for rederi

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,1 prosent til 1.189,72 torsdag. Wallenius Wilhelmsen stupte 19 prosent på tall.

  Publisert 4. mai 2023 kl. 16.29
  Oppdatert 4. mai 2023 klokken 17.20
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 888 ord
  SÅ RØDT: Oslo Børs falt torsdag. Foto: Iván Kverme

    KAHOT     SRBANK  

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.189,72 torsdag, etter en nedgang på 1,1 prosent.

  Toneangivende Europa-børser holder seg godt inne i negativt terreng etter dagens rentedom fra Den europeiske sentralbanken (ESB), som hevet styringsrenten for syvende møte på rad – denne gang med 25 basispunkter til 3,75 prosent. ESB-sjef Christine Lagarde er veldig klar på at inflasjonspresset holder seg sterkt, og at banken ikke pauser renteøkningene.

  Tyske DAX og franske CAC 40 er ned henholdsvis 0,7 og 1,0 prosent.

  Wall Street faller fra start torsdag etter at Federal Reserve innfridde med en renteøkning på 25 basispunkter til 5,00-5,25 prosent onsdag. Samtidig signaliserte sentralbanken at rentetoppen trolig er nådd.

  For øvrig vedvarer bankuroen i USA, og Pacific Western stuper over 40 prosent på at banken ifølge CNBC vurderer strategiske alternativer, inklusive et mulig salg.

  Oljen snur ned

  Oljeprisene var i ferd med å hente seg inn etter kraftig fall tidligere i uken, hovedsakelig forårsaket av tegn på svak vekst i kinesisk industriproduksjon.

  Men utover ettermiddagen torsdag ble oppgangen reversert, og Brent-oljen er nå ned 0,5 prosent (24 cent) til 71,99 dollar så langt i dagens handel, og dermed ned fra 72,72 dollar pr. fat ved stengetid onsdag. WTI-oljen er ned 0,7 prosent til 68,13 dollar pr. fat.

  – Når Fed muligens tar en pause, gjeldstaket forhåpentlig løser seg denne måneden, OPEC+-kuttet merkes om noen uker og den globale etterspørselen tar seg opp i andre halvår, blir vi stadig mer overbeviste om at spørsmålet ikke er hvor lavt oljeprisene vil falle, men hvor lenge, sier oljemegler Tamas Varga hos PVM til Reuters.

  Equinor-rally

  På Oslo Børs steg Equinor 0,9 prosent til 296,15 kroner etter å ha lagt frem et justert driftsresultat på 12 milliarder dollar i første kvartal 2023, rundt 7 prosent høyere enn konsensus innhentet av selskapet selv.

  John Olaisen i ABG Sundal Collier oppjusterer sine estimater for driftsresultat i 2023 med 2-3 prosent.

  – Spørsmålet er hva de skal gjøre med pengene, sier Olaisen til Finansavisen om netto kontantposisjonen på rundt 80 kroner pr. aksje.

  Equinor-sjef Anders Opedal har i løpet av dagen kjøpt 3.287 aksjer til kurs 304,20 kroner.

  Ellers i energisektoren endte Aker BP ned 0,2 prosent, mens Vår Energi la på seg 1,1 prosent.

  Økonominyhetene 2023-05-04 at 12:27

  Stupte på tall

  Resultatsesongen fortsatte altså å prege bildet, og høyt på volumlisten finner vi også Wallenius Wilhemsen som stupte 18,7 prosent til 62,80 kroner på kvartalstall under konsensus.

  Arctic Securities skrev at konsensus sannsynligvis vil komme ned, og Pareto Securities var heller ikke veldig imponert.

  – Særlig merkelig blir det når man ser at konkurrenten Höegh Autoliners gjør det bedre og bedre, sier analysesjef Eirik Haavaldsen til Finansavisen.

  Sistnevnte rederi falt 6,8 prosent til 62 kroner torsdag på sine kvartalstall. Styremedlem Gyrid Skalleberg Ingerø støttekjøpte i løpet av dagen 7.500 aksjer til snittkurs 63,22 kroner.

  Styremedlemmene Yngvil Åsheim og Anna Felländer har gjort det samme i Wallenius Wilhelmsen, og kjøpt henholdsvis 4.250 aksjer til snittkurs 67,58 kroner og 1.400 aksjer til snittkurs 64,80 kroner.

  Kahoot-smell

  Aker Solutions steg fra start etter å ha mer enn doblet resultatet i første kvartal, men aksjen snudde og falt til slutt 2,5 prosent til 34,34 kroner.

  Kahoot omsatte omtrent som ventet i første kvartal, men opplyste om en svak utvikling for omsetningen i andre kvartal og aksjen falt 12,6 prosent til 22,80 kroner. SpareBank1 Markets-analytiker Petter Kongslie forklarer fallet med at aksjen var sterk i forkant av tallene, og at investorene forventet at selskapet skulle levere bedre enn ventet.

  – Selskapet har for øvrig levert under forventning gjennom store deler av 2022, og håpet var at man hadde lært, sier han til Finansavisen.

  Telenor straffet

  På det som var en travel resultatdag falt Telenor 2 prosent til 128,40 kroner etter å ha tjent 18,1 milliarder kroner i første kvartal. Hele overskuddet skyldes en fusjonsgevinst. Pareto Securities skrev at rapporten var på linje med deres forventninger.

  SpareBank 1 SR-Bank fikk et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner i første kvartal, lavere enn ventet og markedet reagerte med å sende aksjen ned 5,5 prosent.

  Norsk Hydro falt 2,3 prosent til 74,94 kroner etter at EU-kommisjonen torsdag godkjente oppkjøpet av polske Alumetal uten betingelser.

  Vi merker oss videre at Aker BioMarine falt 0,5 prosent etter at Superba krillolje har blitt godkjent som helsefunksjonell mat i Sør-Korea.

  Telenor innfridde ikke helt
  04.05.2023 Telenor hadde en liten, pen vekst på topplinjen, men innfridde ikke helt, og aksjen falt. Finansdirektør Tone H. Backhe ville ikke sette en karakter på første kvartal, men holdt på at de leverte på de som ble lovet på kapitalmarkedsdagen i fjor høst. – Det som er spesielt med telekom er at 2-3 prosent defineres faktisk som ganske god vekst, sa hun blant annet. Hun forklarte også inngående hva som er fokus fremover for de fire forretningsområdene.

  Soloppgang i Otovo

  Blant tallfremleggere som utmerket seg på vinnerlisten finner vi Otovo, som steg over 8 prosent på sin rapport som viste at selskapet fortsatt taper penger. Men omsetningen gikk i taket i første kvartal, og nå jekkes guidingen opp.

  Pexip snudde enormt minus til pluss, og selskapet mener utviklingen i første kvartal gir momentum for å nå de finansielle målene for 2023. Aksjen dabbet av etter markant oppgang fra start, og endte opp 1,6 prosent.

  Elopak trakk opp 5,6 prosent etter å ha økt omsetningen med 26 prosent til 3,4 milliarder kroner i sitt første kvartal. Ifølge konsernsjefen var dette langt bedre enn ventet.

  Airthings så rødt

  I selskap med Wallenius Wilhemsen og Kahoot høyt på taperlisten finner vi River Tech og SoftOx Solutions på minus 11,5 og 10,8 prosent.

  Elektroimportøren falt 5,4 prosent, og fortsatte dermed ned etter onsdagens tall.

  Vi tar også med Airthings som falt 8,2 prosent etter å ha rapportert et driftsresultat på minus 3,6 millioner dollar i første kvartal, mot minus 3,8 millioner dollar i fjor. Årlig gjentakende inntekt økte med 27 prosent til 4 millioner dollar.

  Proximar Seafood endte ned knappe prosenten etter å ha avlyst reparasjonsemisjonen.