<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Også store banker har fått juling

Uroen i USAs banksektor sprer seg. Tre av USAs ti største banker har fått ukentlige kursfall på minst 8 prosent.

Publisert 5. mai 2023 kl. 19.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord
STØRRE ENN DNB: PNC Financials aksjekurs har falt 8 prosent på en uke. Konsernets børsverdi er rundt 200 milliarder kroner mer enn DNBs. Foto: Bloomberg

Amerikanske bankaksjer fikk en til dels kraftig rekyl fredag, men PacWest Bancorp og Western Alliance Bancorporation er likevel ned med henholdsvis 45 og 27 prosent på en uke. Begge bankene er små. PacWest har en børsverdi på rundt 8 milliarder kroner, mens tallet for Western Alliance er i overkant av 30 milliarder kroner.

Frykten blant investorene har imidlertid spredt seg til større aktører. Blant USAs ti største banker har én, Truist Financial, falt 13 prosent i løpet av den seneste uken, og to, US Bancorp og PNC Financial, er ned med mer enn 8 prosent. Disse har en børsverdi på 400–500 milliarder kroner, og er følgelig en god del større enn for eksempel norske DNB.

Folk flest begynner å bli redde. En fersk spørreundersøkelse viser at 48 prosent av amerikanerne er bekymret for hvor trygge deres banker er. Andelen var høyere enn da den globale finanskrisen var på sitt verste i 2008.

Uansett skorter det ikke på analytikere, forvaltere, bankdirektører og sentralbanksjefer som insisterer at «denne gangen er annerledes». Det stemmer at en eventuell ny finanskrise ikke vil bli helt lik den forrige, eller for den saks skyld lik den vi hadde i USA eller i Norge i årene rundt 1990. At långivere får problemer etter en periode med dramatiske renteøkninger er imidlertid ganske vanlig.

Ser vi utelukkende på Fed funds-renten, bykset denne fra under 6 prosent høsten 1986 til en topp på nesten 10 prosent i mars 1989, mens rentehevingene fra mai 2004 til juli 2006 ble på 4,25 prosentpoeng. Denne gangen bruker USAs sentralbank imidlertid langt sterkere lut. Jerome Powell har hittil jekket opp styringsrenten med utrolige 5 prosentpoeng på mindre enn 14 måneder.

Ikke overraskende er det stadig flere tegn på at en resesjon ligger i kortene. Blant annet har olje- og kobberprisen, som typisk leder verdensøkonomiens utvikling, svekket seg kraftig i de seneste månedene. Og rentekurven, kanskje den beste «kanarifuglen» vi har, har gått fra å være svært invertert til nesten å være nesten flat – noe som typisk kommer få måneder før en resesjon starter.

Sent torsdag ble det kjent at Apple nå har hatt to kvartaler på rad med fallende inntekter. Både topp- og bunnlinjen i konsernets andre regnskapskvartal var likevel bedre enn ventet, hovedsakelig fordi iPhone-salget overrasket positivt. Fredag kveld var aksjekursen opp med godt nesten 5 prosent.