<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer å nedgradere USAs kredittverdighet

Økt risiko for misbruk av gjeldstaket gjør at Scope Ratings plasserer USAs kredittverdighet under observasjon.

  Publisert 5. mai 2023 kl. 22.50
  Oppdatert 6. mai 2023 klokken 00.21
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 198 ord
  OBSERVASJON: Kredittverdigheten til USA blir satt til observasjon. Her ved USAs finansminister Janet Yellen. FOTO: AP

  Scope Ratings plasserer USAs kredittverdighet på AA under vurdering for en potensiell nedgradering.

  Det hevder at bakgrunnen for en potensiell nedgradering er den økende risikoen knyttet til misbruk av gjeldstaket.

  «Vurderingen er sett i lys av en økning i politisk polarisering, en delt regjering siden kongressvalget i november 2022 og økte budsjettunderskudd i de kommende årene. Gjentatte kriser knyttet til gjeldstaket har ført til perioder med betalingsvanskeligheter for myndigheter. Videre har det medørt avhengighet til forhastede beslutninger i kongressen for å sikre full og rettidig tilbakebetaling av USAs gjeld», heter det i uttalelsen fra Scope Ratings.

  På den andre siden hevder Scope at USA er en stor og velstående økonomi med ledende finanssystemer. Videre peker det også på at dollarens status som reservevaluta.

  USAs statsgjeld er på 32 tusen milliarder dollar (32 pluss 12 nuller), et tall som har vokst under ulike presidenter i flere tiår.

  Senest denne uken advarte finansminister Janet Yellen om at statens gjeldstak kan være nådd innen 1. juni. Republikanernes McCarthy, som leder House of Representatives, krever kutt i det føderale budsjettet før partiet kan gå med på å løfte rammen for gjeldsopptak. Biden og co har på sin side vært avvisende til å gå inn i slike forhandlinger.