<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yellen advarer mot gjeldsforhandlinger under tvang

USAs finansminister Janet Yellen advarer mot å holde amerikanerne som gissel under forhandlingene om å heve gjeldstaket.

  Publisert 7. mai 2023 kl. 16.16
  Oppdatert 7. mai 2023 klokken 16.16
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 148 ord
  PASS PÅ: Finansminister Janet Yellen advarer mot følgene om ikke gjeldstaket heves Foto: AP

  I et intervju med ABC News søndag advarer Yellen Kongressen og sier sentralbanken bare har penger til å betale statens utgifter til et stykke ut i juni om ikke gjeldstaket blir hevet.

  For å godta å heve gjeldstaket krever republikanerne at president Joe Biden går med på store nedskjæringer på budsjettet, mens Biden og demokratene ikke vil godta at det settes betingelser.

  Republikanerne i Representantenes hus har allerede fått vedtatt en plan som inkluderer store nedskjæringer, men den vil neppe få flertall i Senatet der demokratene har flertall. Til uka skal den gjennomgås i Senatet, der demokratene trolig vil klassifisere den som skadelig for økonomien.

  Også visefinansminister Wally Adeyemo slo alarm søndag. Om USA misligholder gjelden fordi gjeldstaket ikke blir hevet, vil det være en katastrofe for USA med en voldsom virkning på rentenivået, sa han.

  Biden møter de demokratiske og republikanske kongresslederne i Det hvite hus torsdag for å drøfte gjeldstaket.

  (NTB)