<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-aksje stupte etter analyse

John Fredriksen-dominerte Frontline gikk på en smell etter Jefferies-analyse: – Vil merke effekten av kuttene.

Publisert 8. mai 2023 kl. 16.25
Oppdatert 8. mai 2023 klokken 16.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 465 ord
FALT: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth

    NANOV   DLTX

Oslo Børs startet uken med oppgang. Hovedindeksen endte i 1.213,09, opp 0,71 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen sto da børsen stengte opp 1,8 prosent til 76,61 dollar fatet, mens WTI-oljen var opp 2,1 prosent til 72,88 dollar fatet. Da Oslo Børs stengte fredag kostet nordsjøoljen 75,29 dollar fatet.

– Råoljeprisene forsøker å stabilisere seg mens markedsaktører er avventende for å se om OPEC+ kanskje må signalisere at de er villig til å redusere produksjonen ytterligere, sier Oanda-analytiker Edward Moya til Reuters.

Goldman Sachs holder fast på sine prognoser om en oljepris på rundt 100 dollar ved årsskiftet, og mener bekymringene knyttet til etterspørsel har vært overdrevne.

Equinor steg 1,3 prosent og Aker BP klatret 2,2 prosent.

Fredriksen-nedjustering

John Fredriksen-dominerte Frontline  falt tungt 7,1 prosent etter at Jeffries kutter kraftig i kursmålet.

Bakgrunnen for kuttet er at Frontline er eksponert tungt mot VLCC – en fartøysklasse Jefferies forventer vil merke effekten av OPEC-kuttene.

OPEC-kuttet på 1 millioner fat pr. dag vil trolig fortsette å presse ratene i segmentet de kommende månedene, mener Jefferies, som påpeker at VLCCer er de mest aktive segmentet i Midtøsten og mest utsatt for produksjonsendringer fra OPEC.

Meglerhuset mener imidlertid at Frontlines 26 suezmaxer og 18 LR2-er vil bidra til å oppveie for svakhet for de 22 VLCC-skipene.

«Vi forventer Frontlines inntjening i første kvartal å være ganske sterk, og bookinger for andre kvartal kan være enda sterkere. Vi ser imidlertid risiko for inntjeningen i tredje kvartal og fjerde kvartal», skriver Jefferies ifølge TDN Direkt.

Meglerhuset nedjusterer sitt estimat for resultat pr aksje i tredje kvartal fra 0,64 dollar til 0,34 dollar, mens estimatet for resultat pr aksje i fjerde kvartal nedjusteres fra 0,65 dollar til 0,48 dollar.

I rødt

Fornybar energi-selskapet Scatec steg kraftige 12,6 prosent fredag etter fremleggelsen av kvartalsrapporten. Det mener DNB Markets var en overreaksjon, og mandag anbefaler analytikerne å ta gevinst.

Meglerhuset har bare gjort små estimatendringer etter rapporten og gjentar salgsanbefaling på Scatec med kursmål på 56 kroner, og noterer at aksjen handles 34 prosent over deres sum-of-the-parts-estimat. Mandag ble aksjen svekket 4,3 prosent.

Tidligere toppsjef i blokkjedeselskapet DLTx , Thomas Christensen, har fått 9 millioner aksjer i DLTx og har gått over flaggegrensen på 10 prosent. Aksjen falt likevel 1,3 prosent.

I grønt

Oppdrettsselskapet Statt Torsk krakket 43 prosent fredag etter en melding om at deres biomasseverdier blir nedjustert med om lag 47 millioner kroner. I tillegg utsatte de publiseringen av både års- og kvartalsrapport. Mandag føk imidlertid aksjen opp hele 26,5 prosent til 62 øre pr. aksje. Hittil i år er fallet imidlertid på 63 prosent. 

Siem Offshore, der investor Celina Midelfart er blant de største eierne, klatret 3,8 prosent etter at Fearnley startet dekning med kjøpsanbefaling og kursmål på 27 kroner. De siste tolv månedene er oppgangen solide 90 prosent for offshorerederiet.

Spetalen-rederiet Standard Supply hadde en flåteutnyttelse på 95 prosent og inntjening på 14.900 dollar pr. dag i april. Det sendte aksjen opp 3 prosent.