<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedtur for svensk eiendom og amerikanske banker

SBB, PacWest Bancorp og Lucid Group var blant tirsdagens internasjonale børstapere, mens gode nyheter løftet Novavax-kursen med 50 prosent.

Publisert 9. mai 2023 kl. 19.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
SKUFFER STORT: Lucid-aksjen sank som en stein, etter at eilbilprodusenten meldte om et overraskende stort underskudd i første kvartal. Foto: Bloomberg

SBB var blant Stockholm-børsens største tapere tirsdag. Aksjekursen stupte 20 prosent, og nå er eiendomsselskapet ned med nesten 90 prosent fra toppen i november 2021. Mandag nedgraderte S&P konsernets gjeldsrating til «søppel», og det ble dessuten kjent at SBB utsetter utbyttet og skrinlegge sine emisjonsplaner. S&P forklarte grepet med vedvarende høy belåning og mulige likviditetsproblemer. Ratingbyrået truer med en ytterligere nedgradering i løpet av de neste tolv månedene, med mindre SBB får tak i tilstrekkelig finansiering i de neste kvartalene.

Nedturen fortsatte dessuten for en del små amerikanske banker, etter to handelsdager med rekyler. PacWest Bancorp var ved firetiden ned med 5 prosent, mens Western Alliance falt 3 prosent. Statistikk viste forrige fredag at innskuddene i USAs banksektor i uken som ble avsluttet 26. april sank til det laveste nivået på nesten to år. Mye av pengene er blitt flyttet inn i pengemarkedsfond, som tilbyr høyere rente og investerer i «trygge» veksler.

Også Lucid Group slet. Aksjekursen var tirsdag ettermiddag ned med 8 prosent, etter at elbilprodusenten la frem skuffende tall for første kvartal. Underskuddet ble på 43 cent pr. aksje, mens konsensusestimatet lå på 39 cent. Ett år tidligere var tapet «bare» 5 cent pr. aksje. Topplinjen var mer enn dobbelt så høy som i første kvartal 2022, men analytikerne hadde sett for seg enda bedre vekst.

Novavax fikk derimot et kursløft på rundt 50 prosent. Biotekselskapet varslet i mars at det kan bli utfordrende å fortsette driften, men nå spår ledelsen inntekter på 1,4-1,6 milliarder dollar i år. En årsak er oppløftende testresultater for konsernets nye influensa- og coronavaksine. I tillegg skal kostnadene skjæres til beinet, blant annet ved å sparke en firedel av de ansatte.

Generelt fokuserer traderne for tiden på onsdagens inflasjonstall fra USA. Nivået ventes å holde seg på 5 prosent, det samme som i mars. Kjerneinflasjonen skal angivelig synke tilbake til 5,5 prosent, etter å ha steget til 5,6 prosent i mars.

Bare en håndfull land har allerede offentliggjort lignende statistikk. I Filippinene sank inflasjonen med et helt prosentpoeng, til 6,6 prosent i april, men kjerneinflasjonen ble fattigslige 0,1 prosentpoeng lavere. Også i Tunis, Indonesia, Georgia, Sveits, Kenya og Tyrkia avtok den årlige konsumprisveksten, mens nivået i eurosonen økte fra 6,9 til 7,0 prosent.