<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pensjonister kaster seg over AI-aksjer

Markedsanalytiker mener man ser en ChatGPT-mania blant investorer. 

Publisert 9. mai 2023 kl. 18.40
Oppdatert 9. mai 2023 klokken 21.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
ChatGPT Foto: Reuters

Teknologiutviklingen i samfunnet går raskt. Nye innovative løsninger påvirker menneskers valg og handlingsmønstre, og aksjer og porteføljestyring er intet unntak. De gamle er ennå eldst, og regner man erfaring og fartstid i markedet, er det AI-aksjer som er det neste store.

Hvert kvartal blir 10 000 private investorer i 13 forskjellige land spurt om deres porteføljer og investeringer. Funnene fra den seneste rapporten indikerer at norske investorer er nysgjerrige på bruk av kunstig intelligens ved porteføljestyring. 

Spesielt overraskende er funnene for de eldre generasjonene. 43 prosent av de spurte investorene over 55 år er interesserte i AI-aksjer. Økningen i AI-aksjerbeholdning har økt med 60 prosent fra fjerde kvartal, og er dermed en bølge som tar både gammel og ung med storm.

– ChatGPT-mania 

Ben Laidler, global markedsanalytiker i eToro, trekker frem at den økte tilliten til bruk av kunstig intelligens skjer i kjølvannet av at ChatGPT har blitt et velkjent fenomen:

– Dataene våre viser tydelig at ChatGPT-mania har påvirket alle aldersgrupper. eToro-brukere som nærmer seg pensjonsalderen omfavner nå AI-aksjer raskt, og utfordrer mange stereotyper om teknologiadopsjon. Det er en påminnelse om at teknologi er en viktig driver og mulighet for «alle». 

Blant norske investorer svarer hele 51 prosent at de kunne tenkt seg å bruke investeringsverktøy basert på kunstig intelligens. Kun 1 av 5 norske investorer er direkte negative. Funnene fordeler seg tilnærmet jevnt utover både kjønn, landsdeler og investeringsomfang.