<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk start på året for forsikringskjempe

Totalkostnadsprosenten synker og premieinntektene øker gjør at If får en god start på året, til tross for at forsikringskjempen betaler ut rekordmye i skadekostnader.

Publisert 10. mai 2023 kl. 13.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
STØRRE OPTIMIST: Etter årets første kvartal har If og konsernsjef Morten Thorsrud hevet selskapets guidingen for 2023.  Foto: Eivind Yggeseth

Forsikringsselskapet If har gjennom flere år kunnet vise til gradvise forbedringer på flere områder, og i første kvartal fortsetter utviklingen. Resultatene for forsikringstjenester styrkes med over 17 prosent, fra 2,1 milliarder svenske kroner i første kvartal i fjor til 2,4 milliarder i år. 

Samtidig forbedres totalkostnadsprosenten fra 83,9 til 82,4 prosent, mens premieinntekten øker med 6,1 prosent til 22 milliarder svenske kroner sammenlignet med samme periode i fjor. 

Resultatet er derfor bra, til tross for at antallet skader er høyere enn noen gang. For første gang har Ifs skadeutbetalinger passert 100 millioner svenske kroner per dag, opplyser forsikringskjempen onsdag. 

Halvert finansielt resultat

Det eneste som trekker ned er det finansielle resultatet til forsikringskjempen som blir mer enn halvert, fra 3,1 milliarder til 1,4 milliarder svenske kroner. Dette forklarer selskapet med at det har kommet nye regnskapsstandarder som ble gjeldende fra nyttår. 

– Det underliggende resultatet er vesentlig bedre i år enn i fjor, men på grunn av innføringen av IFRS 17, får man ikke sammenlignbare tall, sier Ifs konsernsjef Morten Thorsrud til Finansavisen. 

IFRS 17 erstatter IFRS 4 om regnskapsføring av forsikringskontrakter, og ifølge Thorsrud gjør dette at man er nødt til å diskontere alle fremtidige skadeutbetalinger.

– Det gjør at det det ser ut som det er lavere enn ifjor, men det er bedre, legger han til. 

– Utfordrende landskap

– Når vi ser bort fra finansielt resultat ser vi en stabil, god utvikling. Resultatet i forsikringsdriften vokser med 17 prosent, samtidig som fornyelsesgraden er god. Veksten er stabil, sier Thorsrud.

I tillegg til rekordhøye skadeutbetalinger, er resultatet preget av et svakt nybilsalg – fremfor alt i Sverige – og av flere vinterskader enn normalt. Samtidig er antallet større skader lavere enn forventet, som gir en positiv effekt på regnskapet.

Dette har gjort at forsikringskjempen har hevet guidingen for 2023.

– Vi hadde et mål om å ha totalkostnadsprosenten under 85. Og med disse tallene har vi revidert guidingen til 82 til 84, sier Thorsrud til Finansavisen.

Til tross for at If er det største forsikringsselskapet i Norden har de også merket de store svingningene og uvanlige faktorer som påvirker økonomien til både husholdninger og bedrifter i form av inflasjon, krig og høyere renter. 

– Vi må justere prisene på grunn av inflasjon, samtidig som den generelle økonomiske situasjonen gjør kundene mer prisbevisste. Det er et utfordrende landskap å navigere i, sier If-sjefen.

Økte inntekter i Norge

For den norske delen av selskapet vokser premieinntektene med 10,2 prosent i det norske markedet, sammenlignet med første kvartal i fjor, fra 6,7 milliarder til 7,3 milliarder svenske kroner.

– Veksten i Norge er spesiell. 10,2 prosent i vekst er enormt høyt til å være skadeforsikring. Det er mye fra premieøkninger, men også i antall kunder, sier Thorsrud og legger til: 

– Det er sterk vekst i Norden, men definitivt i Norge. 

Resultatet for forsikringstjenester forbedres med nesten 60 prosent, fra 400 millioner til 634 millioner svenske kroner, mens totalkostnadsprosenten endte på 85,6 – ned fra 90,5 prosent i samme periode i fjor.