<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar opp mer dollargjeld

Oljeprisfallet sender statsbudsjettet i minus for Saudi-Arabia, som nå vil utstede dollarobligasjoner for andre gang i år. 

Publisert 15. mai 2023 kl. 13.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
LÅNER I DOLLAR: Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB

Saudi-Arabia har hyret inn Citigroup, JPMorgan og Standard Chartered som tilretteleggere for en utstedelse av dollarobligasjoner for andre gang i år, opplyser en person med kjennskap til saken til Bloomberg.

Planen er ifølge kilden å selge islamske verdipapirer – såkalte sukuk – med seks og ti års løpetid. Guidingen er i utgangspunktet henholdsvis 110 og 135 basispunkter over amerikanske statsobligasjoner.

Obligasjonsutstedelsen blir kjent uken etter at Saudi-Arabia meldte om 2,91 milliarder riyal (770 millioner dollar) i budsjettunderskudd i første kvartal, hovedsakelig forårsaket av oljeprisfall og tunge investeringer i kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030-prosjekt som skal gjøre landet mindre oljeavhengig.

Samtidig vil den statlige saudi-arabiske oljekjempen Saudi Aramco øke det som allerede er verdens største utbytter kraftig for å stimulere en økonomi som sliter med svakere vekst.

På kollisjonskurs med IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) spår at Saudi-Arabia vil gå med budsjettunderskudd også for helåret 2023, noe kongedømmet selv avviser. IMF spår et underskudd på 1,1 prosent av BNP for 2023, mens Saudi-Arabias seneste prognoser peker mot et overskudd på 16 milliarder riyal (4,3 milliarder dollar), uten å oppgi oljeprisforutsetninger i budsjettet.

Fjorårets kraftige oljeprisoppgang sendte Saudi-budsjettet i pluss for første gang på nesten ti år, men IMF høynet for et par uker siden «break even-oljeprisen» til over 80 dollar pr. fat – prisen de mener Saudi-Arabia trenger for å balansere budsjettet. Frontkontrakten for Brent-oljen ligger mandag på lavt 74-tall.

Saudi-Arabias dollarobligasjoner handles ifølge Bloomberg-indekser til 4,6 prosent i gjennomsnittlig yield. Kongedømmet utstedte dollarobligasjoner for 10 milliarder dollar i januar.