<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Big Short»-investor går «Big Long»

Michael Burry mener frykten for Kina-vekst er overdrevet, og har doblet i Alibaba. Samtidig går han for amerikanske krisebanker.

  Publisert 16. mai 2023 kl. 11.45
  Oppdatert 16. mai 2023 klokken 11.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 460 ord
  BURRY-FAVORITT: Alibaba. Her fra hovedkvarteret i kinesiske Hangzhou. Foto: Bloomberg

  Michael Burry tjente 800 millioner dollar – 100 millioner personlig og 700 millioner for sine investorer – da hedgefondet hans veddet på boligkrakket i USA som utløste finanskrisen i 2008.

  Forvalteren som ble kjent gjennom boken og filmen «The Big Short», har ifølge Bloomberg nå inngått et «Big Long-veddemål» på Kina og økt eksponeringen kraftig i netthandelsgigantene JD.com og Alibaba.

  Doblet Alibaba-post 

  Burrys Scion Asset Management gikk først inn i selskapene mot slutten av fjoråret da Kina avsluttet sin strenge coronapolitikk. Men i løpet av første kvartal i år mer enn tredoblet fondet i JD.com til 250.000 aksjer som nå er priset til 11 millioner dollar. I tillegg ble beholdningen i Alibaba doblet til 10 millioner dollar, og de to aksjene utgjør nå 20 prosent av porteføljen.

  BIG SHORT-INVESTOR: Michael Burry tjente store penger da han veddet på amerikansk boligkrakk i 2008. Bildet er fra 2010. Foto: Bloomberg

  Nyhetsbyrået bemerker at Burry har gjort disse handlene samtidig som andre hedgefond har solgt seg ned i de samme aksjene, og støtter seg på dokumentasjon sendt inn til det amerikanske finanstilsynet som viser at hedgefond som aktivaklasse solgte 4 millioner aksjer i JD.com. Tall fra Goldman Sachs viser at hedgefondenes nettoeksponering mot Kina falt fra 13,3 til 10,5 prosent i januar.

  Kina-vekst dabber av

  Skepsisen til det kinesiske såkalte «gjenåpningscaset» henger sammen med at økonomien viser tegn på svakere momentum. Senest tirsdag overrasket industriproduksjonen med 5,6 prosent vekst på årsbasis i april, mot ventet 10,9 prosent. Detaljhandelen steg «bare» 18,4 prosent på årsbasis i april, mot ventet 21 prosent.

  Alibaba steg 1,6 prosent i Hongkong tirsdag, mens JD.com la på seg 4,7 prosent. Likevel har utviklingen så langt i 2023 vært svak, og sistnevntes USA-noterte aksjer har falt over 30 prosent. Da JD.com la frem sine kvartalstall i forrige uke var topplinjeveksten den svakeste noensinne.

  Går for krisebanker

  Burrys handler i Alibaba og JD.com kommer frem dagen etter at Bloomberg omtalte forvalterens kjøp av skadeskutte, amerikanske regionalbanker.

  Scion Asset Management snappet eksempelvis opp 150.000 aksjer i First Republic før denne banken ble slukt av JPMorgan. Aksjene var priset til 2 millioner dollar ved utgangen av første kvartal. Videre plukket hedgefondet opp 250.000 aksjer i PacWest og 125.000 aksjer i Western Alliance – aksjer som så langt i år har falt henholdsvis 79 og 48 prosent.

  Scions portefølje av amerikanske aksjer var ifølge nyhetsbyrået priset til rundt 107 millioner dollar ved utgangen av første kvartal.