<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

New York-børsen surner etter gjeldstak-pause

New York-børsen åpnet i pluss, men har snudd ned at republikanerne forlot forhandlingene om å heve USAs gjeldstak.

  Publisert 19. mai 2023 kl. 15.34
  Oppdatert 19. mai 2023 klokken 21.08
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 543 ord
  SNUDDE STEMNINGEN: Republikanske Garret Graves var blant dem som forlot gjeldstak-møtet fredag.  Foto: Bloomberg

  De største indeksene åpnet svakt opp fredag. Klokken 21:00 er det imidlertid bare rødt å se:

  • Teknologiindeksen Nasdaq er ned 0,37 prosent og står i 12.642,27 poeng 
  • Industritunge Dow Jones faller 0,34 prosent til 33.422,20 poeng
  • Den brede S&P 500 svekkes 0,21 prosent til 4.189,24 poeng

  Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,69 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, er opp 6,11 prosent til 17,03.

  En av Republikanernes forhandlere, Garret Graves, mener det nå er på tide med en pause i samtalene med Det hvite hus om gjeldstaket. Flere fra det republikanske partiet forlot fredag forhandlingene, skriver CNBC.

  – Vi kommer ikke til å sitte her og snakke med oss ​​selv, sa Graves til pressen, og la til at Det hvite hus-teamet er urimelige.

  En annen av de republikanske forhandlerne, Patrick McHenry, sier det er stor avstand mellom partene.

  – Vi er på et vanskelig sted, sier han ifølge NTB.

  Noe senere kom det en uttalelse fra Joe Bidens kontor.

  – En avtale om gjeldstaket er fortsatt mulig hvis begge sider forhandler ærlig og er innforstått med at de ikke kan få alt de ønsker, sa en talsperson for presidenten.

  Det er ikke klart når forhandlingene kan gjenopptas.

  Kan få store konsekvenser

  – Jeg er trygg på at vi vil få enighet om budsjettet, og at USA ikke vil misligholde gjelden, var beskjeden fra president Joe Biden etter forhandlingene med lederen av Representantenes hus, Kevin McCarthy, tidligere denne uken.

  Om partene i USA nå blir enige om å heve gjeldstaket, blir det den 79. gangen det blir hevet siden 1960. I år har den mest radikale fløyen av Republikanerne allerede sagt nei, og krever store budsjettkutt for å gå med på nok en heving.

  USAs statskasse vil gå tom for penger rundt 1. juni, dersom Kongressen ikke går med på å heve taket – altså om mindre enn 14 dager. Økonomer advarer hvert år om at dette vil føre til kaos i verdensøkonomien.

  Handelsaksje krakker

  Foot Locker-aksjen stuper 26 prosent i åpningsminuttene etter at selskapet leverte kvartalstall som var dårligere enn forventet både på topp- og bunnlinjen, samtidig som ledelsen kuttet guidingen.

  STRAFFES: Foot Locker-aksjen stuper på New York-børsen. Foto: Bloomberg

  De siste dagene har pilen pekt opp på New York-børsen. Ifølge DNB Markets bærer markedsutviklingen siden 17. mai preg av bedre risikosentiment.

  «Til dels skyldes det nok at sjansene for at USA stanger gjennom gjeldstaket og misligholder gjelden sin, virker noe mindre nå. Speaker McCarthy og president Biden har begge uttalt seg den siste tiden om at det skal være gjennomførbart å komme til en enighet, slik at gjeldstaket blir løftet nok en gang – og kanskje kommer de til en løsning innen helgen», skrev DNB Markets i en rapport.

  En løsning før helgen virker imidlertid usannsynlig, nå som forhandlingene har brutt sammen.

  Kan få lavere rentebane

  Fredag ettermiddag skal USAs sentralbanksjef Jerome Powell og tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke delta på en paneldebatt om pengepolitikken.

  Powell sa der at rentene kanskje ikke må øke så mye som tidligere antatt, delvis på grunn av stress i banksektoren.

  – De finansielle stabilitetsverktøyene bidro til å roe forholdene i banksektoren. Utviklingen der, derimot, bidrar til strammere kredittvilkår og vil trolig tynge økonomisk vekst, ansettelser og inflasjon, sa Powell.

  – Så som et resultat trenger ikke styringsrenten vår å øke så mye som den ellers ville ha gjort for å nå våre mål, la han til, før han understrekte at bildet fortsatt er usikkert.