<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs endte opp – rally i rederiaksje

Oslo Børs endte opp 1,2 prosent på ukens tredje og siste handelsdag. Det var rally i både Havila Kystruten- og Alternus-aksjen.

Publisert 19. mai 2023 kl. 16.29
Oppdatert 19. mai 2023 klokken 16.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
GRØNN DAG: På Oslo Børs fredag. Foto: Thomas Bjørnflaten

Oslo Børs holdt seg i grønt terreng fra børsåpning til -stenging fredag. Hovedindeksen endte i 1.225,40, opp 1,2 prosent.

De største børsene i Europa var også i grønt etter to sterke dager på Wall Street og bred oppgang i Asia. Optimisme rundt en løsning på de amerikanske gjeldsutfordringene er årsaken til oppgangen. 

Gladnyhet for rederi

Havila Kystruten har sikret de nødvendige lisensene fra amerikanske og britiske myndigheter som trengs for å fortsette rederiets refinansiering, slik at lånene fra det sanksjonerte russiske leasingselskapet GTLK kan innløses.

Samtidig utsettes oppstarten av driften av «Havila Polaris» og «Havila Pollux» nok en gang. Aksjen føyk opp 19,9 prosent til 7,60 kroner, etter et fall på over 60 prosent det siste året.

Rally i solenergiselskap

17. mai kom nyheten om at obligasjonseierne i kriserammede Alternus Energy har gitt en forlengelse av lettelsene i lånekravene. Nå har de også fått retten til å ta over halve styrebordet til datterselskapet Solis.

Solenergiselskapet mener dette vil støtte Solis' jakt på alternative finansieringsløsninger, hvilket kan inkludere salg av visse eiendeler, emisjon og/eller refinansiering, og for å sikre en klar kommunikasjon mellom Solis og obligasjonseierne fremover.

Alternus-aksjen hoppet hele 62 prosent til 8,10 kroner. De siste tolv månedene er fallet likevel på nær 70 prosent.

Bred oppgang

Hafnia tjente 256,6 millioner dollar etter skatt i løpet av årets første kvartal, som er ny rekord for kvartalet, og steg 1,9 prosent etter en opptur på sterke 99 prosent det siste året.

Ifølge E24 går mangemilliardær John Fredriksens SFL til sak mot Seadrill – riggselskapet han kontrollerte i en årrekke. SFL krever 300 millioner for skade på en rigg selskapet har lånt ut til Seadrill. Seadrill-aksjen ble  likevel styrket 7,4 prosent til 404,50 kroner pr. aksje.

PGS har sikret seg en kontrakt for en 3D seismikkundersøkelse i Barentshavet. Kontrakten skal ha en verdi på minst 10 millioner dollar, noe som sendte aksjen opp 3,8 prosent.

Magnus Halvorsen, Edvin Austbø og Celina Midelfart satser tungt på nytt rally i boligriggselskapet Prosafe. Fredag steg aksjen 8,7 prosent til 127,00 kroner.

John Fredriksen-fondet Aeternum Capital har lastet opp for vel 12 millioner kroner i Carasent, ifølge en flaggemelding fredag. Carasent ble følgelig styrket 15,8 prosent på nyheten.

Blant de mest omsatte aksjene som ikke er i grønt, finner man Telenor som tapte 3 prosent og Golden Ocean Group som falt 2 prosent.

Oljeprisen steg

Prisen på et fat med nordsjøoljen Brent er ved børsstenging opp 0,7 prosent 76,43 dollar fatet. WTI-oljen steg med 0,5 prosent til 72,37 dollar pr. fat.

Equinor endte opp 0,9 prosent til 301,80 kroner aksjen, mens Aker BP ble svekket 0,2 prosent til 248,60 kroner pr. aksje. Vår Energi falt 0,9 prosent til 26,81 kroner aksjen.