<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatsesongen er ikke (helt) over

Nye kvartalsrapporter fra Applied Materials, Deere og Foot Locker ga til dels store kursutslag fredag. En butikkaksje stupte 25 prosent.

  Publisert 19. mai 2023 kl. 16.19
  Oppdatert 22. mai 2023 klokken 13.34
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 336 ord
  OVERRASKET POSITIVT: I sitt seneste regnskapskvartal solgte Deere traktorer og annet utstyr for 17,4 milliarder dollar. Foto: Bloomberg

  De fleste amerikanske og europeiske børsindeksene var ved firetiden fredag opp med mindre enn 1 prosent. For Applied Materials pekte pilene derimot nedover. Aksjekursen sank med 3 prosent, selv om halvlederprodusenten la frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for sitt seneste regnskapskvartal. I tillegg meldte ledelsen at utsiktene for den inneværende tremånedersperioden er gode.

  Også Deere slo analytikernes estimater, men her reagerte markedet ved å heve aksjekursen med 4 prosent. Inntjeningen på 9,65 dollar per aksje var 1,06 dollar mer enn ventet, mens inntektene på 17,4 milliarder dollar oversteg konsensusestimatet med 2,6 milliarder dollar.

  Foot Locker, en kles- og skokjede med butikker i 28 land, meldte derimot om skuffende omsetning og lønnsomhet. Dessuten ble guidingen for hele året nedjustert. Ledelsen forklarte marginfallet på 4 prosentpoeng med mer nasking i butikkene pluss flere avslag. Aksjen stupte mer enn 25 prosent.

  Target, en annen stor amerikansk butikkjede, varslet tidligere i denne uken at organisert kriminalitet blir et stadig større problem. Årets avsetning for «tap og tyveri» blir en halv milliard dollar større enn i 2022, da tallet var 763 millioner dollar.

  Walmart, som er større enn Foot Locker og Target kombinert, har allerede stengt en rekke supermarkeder i Chicago og Portland, som følge av omfattende tyveri. Macy's og Best Buy har tatt lignende grep.

  For øvrig fikk amerikanske bankaksjer en rekyl på mer enn 7 prosent i denne uken. Bankene trues imidlertid av en nedtur i USAs marked for næringseiendom, som er deres største enkelteksponering. Statistikk fra Moody's viser at verdien av denne typen eiendom sank i første kvartal, for første gang siden 2011. Kontorlokaler og utleieleiligheter gjorde det særlig dårlig. 

  Fallet var på beskjedne 1 prosent, men Moody's, Morgan Stanley og andre tror dette bare er begynnelsen på en 10-40 prosent korreksjon. Forventningene reflekteres delvis i prisingen av regionale amerikanske banker, som eier mesteparten av gjelden knyttet til næringseiendom.

  På makrofronten ble det blant annet kjent at Japans årlige kjerneinflasjon i april steg til 3,4 prosent, som ventet. Nivået var opp fra 3,1 i februar og mars, men ligger under januarmålingen på 4,2 prosent.