<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krakk i Kjos-aksje etter oppkjøp

Kjos-dominerte NBX krakket etter oppkjøp mens Asetek skjøt opp over 40 prosent etter tallslipp. 

Publisert 22. mai 2023 kl. 16.26
Oppdatert 22. mai 2023 klokken 16.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 469 ord
FALT: Bjørn Kjos' NBX krakket mandag. Foto: Iván Kverme

       

Oslo Børs åpnet ned mandag og fortsatte nedturen utover dagen. Hovedindeksen endte ned 0,39 prosent til 1.220,66. 

Oljeprisen 

Brent-oljen kostet da børsen stengte 75,61 dollar fatet, mens WTI-oljen sto opp 0,4 prosent til 71,83 dollar fatet. Ved børsstenging fredag stod nordsjøoljen i 76,43 dollar pr. fat.

Forrige uke steg imidlertid både brent- og WTI-oljen med rundt 2 prosent etter at skogbranner stengte råoljeproduksjonen i Alberta i Canada. Den globale indeksen for råolje står nå i fare for å falle for femte måned på rad, noe som ville vært første gang siden 2017, skriver Bloomberg.

Equinor falt 0,7 prosent, Aker BP ble svekket 0,1 prosent mens Vår Energi endte opp 0,5 prosent.

Løftes på tall

Asetek forbedret resultatet betydelig og drar til København-børsen med grønne tall i bagasjen. Teknologiselskapet fikk et driftsresultat på 1,1 millioner dollar i første kvartal 2023, mot et tap på 1,9 millioner dollar samme kvartal året før. 

I kvartalsrapporten går det også frem at noteringen på Nasdaq Copenhagen den 17. mai var vellykket etter en fullført emisjon på 20 millioner dollar, samt at avnoteringen fra Oslo Børs er igangsatt. Aksjen føk opp 44 prosent til 4,79 kroner. 

Eks-sjef Bjørn Simonsen eide aksjer for over 100 millioner i Spetalens børsnoterte investeringsparaply Saga Pure . Så stupte kursen. Nå måker han ut aksjer hos sin tidligere arbeidsgiver. Likevel steg aksjen 3 prosent.

Teknologiselskapet IDEX Biometrics øker tilstedeværelsen i Asia, og satser på biometriske kort i Bangladesh. Aksjen steg 6,5 prosent.

Stupte på kriseemisjon

Bioteknologiselskapet BerGenBio varslet lørdag kriselav kurs i fortrinnsemisjonen, der de vil hente 250 millioner kroner. 175 millioner kroner er allerede garantert av blant andre Trond Mohns Meteva og Investinor.

Aksjen stengte i 1,95 kroner fredag, mens emisjonskursen er satt til 10 øre. BerGenBio stuper hele 38,6 prosent til 1,20 kroner på Oslo Børs mandag.

Da emisjonen ble varslet i april var beskjeden klar fra DNB Markets:

– Vi kommer til å se en ekstremt stor utvanning på grunn av hvordan emisjonen er strukturert og med de store rabattene. Dette sammenstilt med vår oppfatning av interessen for BerGenBio, sa analytiker Geir Hiller Holom.

Krakk etter oppkjøp

Spenn Technology vil kjøpe Bjørn Kjos' kryptobørs NBX, og nå skal de gå sammen på børs i USA. Tilbudet vil bli gjort opp med Spenn-aksjer med et bytteforhold på 13 NBX-aksjer pr. Spenn-aksje. Aksjen føk opp da børsen åpnet, men snudde raskt ned. Aksjen endte med stup på 21,1 prosent til 1,20 kroner.

Undervannsleverandøren Subsea 7 bekrefter at de er tildelt en kontrakt verdt over åtte milliarder kroner. Aksjen falt likevel 1,7 prosent. 

Ensurge Micropower sier de nå venter volumproduksjon i andre halvår av deres litium solid-state mikrobatterier. Likevel falt aksjen 0,9 prosent etter å ha vært opp så mye som 12,3 prosent. De siste tolv månedene er fallet imidlertid på nær 95 prosent.