<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonssjokk og gjeldsdrama

De internasjonale børsene sank onsdag, som følge av skyhøy britisk inflasjon og få fremskritt i USAs gjeldsforhandlinger.

Publisert 24. mai 2023 kl. 17.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
NÆRMERE STAGFLASJON: Britiske konsumpriser steg mer i mai enn noen gang siden oktober i fjor, selv om Bank of England har hevet styringsrenten til 4,5 prosent. Foto: Bloomberg

Risikoen for stagflasjon blir av norske økonomer, strateger og forvaltere nesten konsekvent avfeid som svært lav. Det påpekes at konsumprisveksten synker, mens jobbmarkedet fremdeles er knallsterkt. Utsiktene er med andre ord ganske gode, og vi bør følgelig fortsette å hamstre aksjer.

I april steg Storbritannias kjerneinflasjon imidlertid til 6,8 prosent. Tallet var opp fra 6,2 prosent i mars, og det verste siden 1992. I tillegg utgjorde den månedlige konsumprisveksten uventet høye 1,2 prosent, mer enn noen gang siden oktober. Målingene bidro til at markedet nå ser enda større sannsynlighet for rentehevinger både i juni og senere i år.

Vedvarende inflasjon kan signalisere god økonomisk vekst, men slik er det ikke i Storbritannia. Tvert imot har landets kvartalsvise BNP-vekst i de seneste fire kvartalene vært null pluss/minus 0,1 prosentpoeng – og ennå har ikke landets pengepolitiske innstramninger slått inn for fullt.

Investorenes optimismen svekkes også av at USAs politikere fremdeles ikke er enige om å heve landets «gjeldstak». Finansminister Janet Yellen advarte så sent som forrige helg at resultatet kan bli et statlig mislighold allerede 1. juni, for første gang i USAs historie. Dette tynget på investorenes humør, og onsdag ettermiddag var S&P 500 og Euro Stoxx 600 ned med henholdsvis 1 og 2 prosent.

Ellers var Citigroup i nyhetene. Finansgiganten skal skille ut og børsnotere sin virksomhet i Mexico. Aksjer i datterselskapet Banamex ventes imidlertid ikke å bli offentlig omsatt før i 2025. Citigroup-kursen var ved firetiden ned med 3 prosent.

Dessuten kom ferske tall fra Kohl's, en av USAs største eiere av kjøpesentre. Bunnlinjen i selskapets seneste kvartal ble på 13 cent per aksje, mens analytikerne hadde sett for seg et underskudd på 42 cents per aksje. Guidingen for hele regnskapsåret, som inkluderer et omsetningsfall på 2-4 prosent, ble likevel opprettholdt. Onsdag ettermiddag var aksjekursen nesten 9 prosent høyere.