<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handelsbanken: Nervøs stemning og uro i aksjemarkedet

Uroen rundt gjeldstaket i USA fortsetter.

Publisert 25. mai 2023 kl. 10.14
Oppdatert 25. mai 2023 klokken 10.22
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
VENTER PÅ NYHETER OM GJELDSTAKET I USA: Seniorøkonom Sara Midtgaard og sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Ivan Kverme

Et fravær av nyheter om en løsning på gjeldstaket bidro onsdag til en rød dag på Wall Street. Dow Jones falt 0,8 prosent, S&P 500 gikk ned 0,7 prosent mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 0,6 prosent.

Nervøs stemning

«Nervøs stemning i aksjemarkedet i går: Uroen rundt gjeldstaket i USA fortsetter og det er splittede meninger blant Fed-medlemmene om det er nødvendig med videre rentehevinger», skriver Handelsbanken i torsdagens rapport.

Kevin McCarthy, leder for Representantenes hus, har uttrykt at han er optimistisk til at de får på plass en avtale i tide samtidig som finansminister Janet Yellens x-dato begynner å nærme seg med stormskritt.

Ifølge Handelsbanken vurderer kredittvurderingsselskapet Fitch å nedgradere USAs kredittrating fra AAA til AA dersom USA misligholder noe av gjelden sin og politikerne ikke blir enige om gjeldstaket.

Fed

Samtidig viste Fed-referatet fra forrige rentemøte at det er ulike meninger blant Fed-medlemmene om det er nødvendig med flere rentehevinger.

«Etter en rekke haukete utspill fra flere Fed-representanter i det siste var nok markedet noe på vakt mot at disse ville ha litt mer tyngde i komiteen. Men ifølge referatet heller flertallet mot rentepause, og referatet leses som at Fed tar en pause i hvert fall i juni. Men tallene fremover vil avgjøre», skriver Handelsbanken.

Frem mot juni-møtet har Fed muligheten til å vurdere både konsekvensene av de pågående kredittinnstrammingene og styrken i nøkkeltallene. Torsdag kveld skal flere Fed-medlemmer holde en tale, blant annet Susan M. Collins og Thomas I. Barkin.