<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringens skatteinnrømmelse sender lakseaksjene opp

Etter at regjeringspartiene kom til enighet med Venstre og Arbeiderpartiet om en lakseskatt på 25 prosent går Hovedindeksen på Oslo Børs opp over 0,70 prosent til 1.230 poeng. Salmar stiger over 8 prosent.

Publisert 25. mai 2023 kl. 12.45
Oppdatert 25. mai 2023 klokken 17.06
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 617 ord
Utviklingen på Hovedindeksen på Oslo Børs er flat torsdag. Thomas Bjørnflaten

               

Saken oppdateres

Lakseskatten

Etter at regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet kom til enighet med forhandlerne i Venstre og Irene Ojala i Pasientfokus om en grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent, og økning i verdsettelsesrabatten stiger lakseaksjene på Oslo Børs.

  • Salmar:    
  • Lerøy Seafood Group:   
  • Grieg Seafood:  
  • Austevoll Seafood:  
  • Mowi:  
  • Atlantic Sapphire:  

Grieg Seafood skriver i en melding at de vil «evaluere alle investeringer som er satt på pause i lyset av den endelige skatten».

– Det er helt utrolig at de ikke slipper nyheten utenfor børsens åpningstid, sier Jan Petter Sissener til Finansavisen.

Olje- og gassprisen

Klokken 12.45 faller prisen på et fat med nordsjøoljen Brent med 1,23 prosent til 77,40 dollar fatet. WTI-oljen faller med 1,36 prosent til 73,33 dollar fatet. Prisen på TTF-gassen har i løpet av den siste uken falt med over 13 prosent. Intradag torsdag fortsetter den nedadgående trenden, med et fall på over 3 prosent, og står i 26,90 euro per megawatt.

Usikkerhet rundt hvorvidt USA vil klare å unngå å misligholde gjelden blir veid opp mot utsikter til ytterligere produksjonskutt fra OPEC+. Det ble gjort noen fremskritt, men flere problemer forble uløst i forhandlinger om gjeldstaket i USA, ifølge Kevin McCarthy, speaker i Representantenes hus.

Bloomberg skriver at OPEC-observatører forventer at oljekartellet vil avstå fra ytterligere produksjonskutt neste uke, selv etter at Saudi-Arabia advarte shortere om å passe seg. OPEC+ møtes i Wien den 3. til 4. juni.

Prisfallet på rundt 1 prosent gir lite utslag i oljeaksjene på Oslo Børs. Kursen på Equinor-aksjen faller med 0,29 prosent til 306,15 kroner, og Vår Energi-aksjen faller 0,62 prosent til 27,26 kroner.

Aker BP melder om betydelig oljefunn nær Yggdrasil og nye funn indikerer et langt større oljefunn enn tidligere estimert. Estimeres til 40-90 millioner fat olje ekvivalenter. Aksjen stiger 0,19 prosent til 257,50 kroner rundt lunsjtider.

– Åpenbar feilprising

Aksjekursen til biotek-selskapet BerGenBio  har vært i fritt fall etter kriseemisjonen hvor det ble hentet 1,4 milliarder til 10 øre per aksje. Etter emisjonen har har nå Trond Mohn-selskapet falt fra topprisingen på 4 milliarder til 100 millioner kroner på mandag.

Ved lunsjtider torsdag skyter aksjen opp med hele 75 prosent til i overkant av 44 øre pr. aksje.

Geir Hiller Holom i DNB Markets syntes oppgangen ikke gir mening:

– Emisjonskursen er 10 øre og selv om det ikke er gitt at prisen i annenhåndsmarkedet må ned det, ser dagens pris ut til å være en åpenbar feilprising gitt utviklingen i emisjonen, sier Holom til Finansavisen.

Elliptic Labs la torsdag frem tallene for første kvartal. Der guidet en omsetning på 500 millioner kroner årlig i løpet av 2024/2025. Det står i sterk kontrast til omsetningen i første kvartal på stusselige 4 millioner kroner. I løpet av hele 2022 hadde de 52 millioner i omsetning. 

Dermed skal de gjøre tigangeren for å nå guidingen. Aksjen straffes på børsen torsdag og faller med 7,84 prosent i verdi til 10,58 kroner stykket.

Interiørkjeden Kid la også frem tall torsdag. Der la de frem vesentlig lavere tall enn i fjor, og fikk et driftsresultat på minus 39,2 millioner kroner i første kvartal. Dermed kan konsernsjefen Anders Fjeld se aksjekursen falle med 4 prosent etter fremleggelsen, til 82,80 kroner aksjen.

I første kvartal omsatte Integrated Wind Solutions for 63,8 millioner kroner, opp fra 50,9 millioner for et år siden. Aksjen faller likevel 1,1 prosent til 36,40 kroner stykket.

Hunter Group skal nå frakte flytende CO2, og er for øyeblikket i den avsluttende utviklingsfasen, ifølge rapporten for første kvartal. Der rapporterte de også om et resultat før skatt på minus 2,3 millioner dollar i løpet av kvartalet. Det er en tredobling av tapet fra samme kvartal i fjor.

Aksjen faller 3,70 prosent til 10,4 øre aksjen.

Ellers faller IDEX Biometrics-aksjen med 6,95 prosent til 0,844 kroner etter at selskapet på onsdag gjennomførte en rettet emisjon på 125 millioner kroner.