<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laksebyks på Oslo Børs – Equinor ned over 3 prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs dundret opp et prosent etter nyhetene om lakseskatten, men endte i minus 0,17 prosent til 1.219. Enighet om lakseskatten fikk aksjekursen til lakseoppdretterne til å hoppe.

Publisert 25. mai 2023 kl. 16.27
Oppdatert 26. mai 2023 klokken 02.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 689 ord
Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,17 prosent til 1.219 poeng torsdag. Foto: Thomas Bjørnflaten

             

Det trengs ikke slukkes like mange lys langs kysten som Geir Ystemark i Sjømat Norge fryktet

Regjeringspartiene har kommet til enighet om grunnrenteskatt på havbruk med partiene Pasientfokus og Venstre. Skattesatsen senkes fra tidligere 35 til 25 prosent. I tillegg foreslås det å øke verdsettelsesrabatten i formuesskatten fra 50 til 75 prosent.

Etter nedjusteringen i skattesatsen ble kjent, fikk det positive utslag for lakseoppdretterne på Oslo Børs:

  • Salmar:  
  • Lerøy Seafood Group:  
  • Grieg Seafood:  
  • Austevoll Seafood:  
  • Mowi:  

– Det er helt utrolig at de ikke slipper nyheten utenfor børsens åpningstid, tordnet Jan Petter Sissener til Finansavisen.

RASER: Jan Petter Sissener mener regjeringen ikke skjønner seg på børssensitiv informasjon. Foto: Iván Kverme

Oljeprisen

Utviklingen i oljeprisen var negativ i løpet av handelsdagen, og fallet tiltok fra litt etter klokken 14. Prisen på et fat med nordsjøoljen Brent falt 2,68 prosent til 76,28 dollar fatet. WTI-oljen falt 2,89 prosent til 72,19 dollar fatet.

Verdifallet skjer i forkant av OPEC-møtet i Wien den 3. til 4. juni.

Selv om NVE anbefalte at Equinor får konsesjon til nettløsningen de har søkt om på Melkøya, falt aksjen kraftig mot slutten. Handelen ble avsluttet med en nedgang på 3,48 prosent til 296,35 kroner per aksje.

Aker BP meldte om et betydelig oljefunn nær Yggdrasil som indikerer et langt større oljefunn en tidligere estimert. Aksjen ble likevel dratt ned, og endte handelen med en nedgang på 2,10 prosent til 251,60 kroner.

Kursen til Vår Energi-aksjen falt 4,37 prosent til 26,23 kroner.

– Åpenbar feilprising

Aksjekursen til biotek-selskapet BerGenBio har vært i fritt fall etter kriseemisjonen hvor det ble hentet 1,4 milliarder til 10 øre per aksje. Etter emisjonen har har nå Trond Mohn-selskapet falt fra topprisingen på 4 milliarder til 100 millioner kroner på mandag.

Torsdag skjøt aksjen til himmels, med en kursoppgang på 73 prosent til 0,45 kroner.

Geir Hiller Holom i DNB Markets syntes oppgangen ikke gir mening:

– Emisjonskursen er 10 øre og selv om det ikke er gitt at prisen i annenhåndsmarkedet må ned det, ser dagens pris ut til å være en åpenbar feilprising gitt utviklingen i emisjonen, sier Holom til Finansavisen.

SNODIG: Geir Hiller Holom i DNB Markets mener kursoppgangen i BerGenBio ikke gir mening. Foto: Ivan Kverme

Kvartalsrapporter

Elliptic Labs la torsdag frem tallene for første kvartal. Der guidet en omsetning på 500 millioner kroner årlig i løpet av 2024/2025. Det står i sterk kontrast til omsetningen i første kvartal på stusselige 4 millioner kroner. I løpet av hele 2022 hadde de 52 millioner i omsetning.

Dermed skal de gjøre tigangeren for å nå guidingen. Aksjen ble straffet på Oslo Børs torsdag og falt 10,28 prosent i verdi, til 10,30 kroner stykket.

Konsernsjef Laila Danielsen møtte i Økonominyhetene etter fremleggelsen:

25.05.2023 Elliptic Labs har signert avtaler med flere av verdens mest kjente PC-produsenter og ev av de største på smarttelefoner. Det ble likevel tilbakegang i omsetning for andre kvartal på rad. Adm. dir. Laila Danielsen forklarte hva som skjer i Økonominyhetene torsdag.

Interiørkjeden Kid la også frem tall torsdag. Der la de frem vesentlig lavere tall enn i fjor, og fikk et driftsresultat på minus 39,2 millioner kroner i første kvartal. Dermed kunne konsernsjefen Anders Fjeld se aksjekursen falle 2,67 prosent etter fremleggelsen, til 84,00 kroner aksjen.

I første kvartal omsatte Integrated Wind Solutions for 63,8 millioner kroner, opp fra 50,9 millioner for et år siden. Aksjen falt likevel 1,09 prosent til 36,40 kroner stykket.

Hunter Group skal nå frakte flytende CO2, og er for øyeblikket i den avsluttende utviklingsfasen, ifølge rapporten for første kvartal. Der rapporterte de også om et resultat før skatt på minus 2,3 millioner dollar i løpet av kvartalet. Det er en tredobling av tapet fra samme kvartal i fjor.

Aksjen falt 2,78 prosent til 0,105 kroner per stykke.

IDEX Biometrics-aksjen falt med 8,38 prosent til 0,831 kroner, etter at selskapet på onsdag gjennomførte en rettet emisjon på 125 millioner kroner.