<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet setter selskap under observasjon

Oljefondet setter selskapet PT Semen Indonesia (Persero) under observasjon etter grove brudd på grunnleggende etiske normer.

Publisert 26. mai 2023 kl. 10.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 133 ord
FØLGER MED: Nicolai Tangen, sjef i Oljefondet. Foto: Iván Kverme

Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette selskapet PT Semen Indonesia (Persero) Tbk PT under observasjon for en periode på tre år etter de etiske retningslinjenes kriterium «særlig grove brudd på andre grunnleggende etiske normer.

Oljefondet begrunner det med en uakseptabel risiko for skade på forhistoriske og uerstattelige kulturminner i Maros-Pangkep i Sør-Sulawesi i Indonesia. Beslutningen er basert på en tilrådning fra Etikkrådet fra 19. desember 2022. Hovedstyret har ikke på selvstendig grunnlag vurdert alle enkeltheter i tilrådningen, men finner det tilstrekkelig godtgjort at kriteriene for observasjon er oppfylt.

For en uke siden passerte Oljefondet en markedsverdi 15.000 milliarder kroner. Da var det kun 38 dager siden fondet passerte 14.500 milliarder kroner i verdi. Fondet eier en andel i mer enn 9.200 selskaper over hele verden – i blant annet Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung.