<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gikk til sak mot Oljefondet: Trues med oppsigelse

Etter at hovedforhandlingene i rettsaken mellom Oljefondet og Elisabeth Bull Daae ble avsluttet, trues Bull Daae nå med oppsigelse. – Hun er i ferd med å bli hevet på hue og rævva ut, sier advokaten hennes.

    Publisert 26. mai 2023 kl. 14.07
    Oppdatert 26. mai 2023 klokken 15.02
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 264 ord
    FJERNET: Oljefondet-sjef Nicolai Tangen og Elisabeth Bull Daae ved rettsmøte i Oslo tingrett den 2. mai. Etter rettsforhandlingene var avsluttet ble hun utestengt fra Oljefondets IT-systemer. Foto: Reuters

    Fredagen da dommeren i rettsaken mellom Elisabeth Bull Daae og Oljefondet erklærte rettsforhandlingene for avsluttet, ble Bull Daae midlertidig utestengt fra Oljefondets (NBIM) datasystemer, og det ble bestemt at hun skulle jobbe fra hjemmekontor.

    Det kommer frem i en begjæring sendt til Oslo tingrett fra Bull Daaes advokat, Sigurd Knudtzon, med krav om at hun skal få gjeninntre i stillingen i NBIM, som DN siterer.

    I brevet står det blant annet:

    «Situasjonen er helt fastlåst og banken vurderer på dette grunnlag å avskjedige deg fra ditt arbeidsforhold i Norges Bank,» ifølge DN.

    – Vi har startet en prosess knyttet til Elisabeths arbeidsforhold, sier kommunikasjonssjef i NBIM, Line Aaltvedt, til avisen, og sier de ikke vil gi kommentarer utover det.

    – Hun er i ferd med å bli hevet på hue og rævva ut, sier advokat Knudtzon til E24.

    Han mener det er åpenbart at Oljefondet ønsker Bull Daae bort, etter at fondet har fjernet IT-tilgangen hennes. Advokaten tolker det som at hun kategoriseres som en sikkerhetsrisiko av Oljefondet.

    – Det er så åpenbart at de vil ha henne ut. Om de ikke klarer det på vanlig må de gjøre det på denne måten. Vi mener det er en ren konstruksjon, sier Knudtzon til E24.

    I 18 år har Elisabeth Bull Daae har jobbet i Oljefondet. Hun har nå gått til sak mot arbeidsgiveren sin for å beholde stillingen sin som leder for avdelingen som analyserer verdipapirhandelen, også kalt Head of Trading analytics

    Bull Daae mener hun er omplassert mot sin vilje og saksøkte NBIM for kjønnsdiskriminering og gyldig oppsigelse. Hun har lagt ned krav om både erstatning og oppreisning.

    Oljefondet har avvist alle påstander.