<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgang på Oslo Børs – dagen derpå for lakseaksjene

Til tross for bred børsoppgang i Europa og stigende oljepris falt Hovedindeksen på Oslo Børs med 0,3 prosent til 1.215 poeng fredag.

Publisert 26. mai 2023 kl. 16.26
Oppdatert 26. mai 2023 klokken 17.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 556 ord
Oslo Børs Foto: Thomas Bjørnflaten

                    HAFNI   BGIO

Saken oppdateres.

Til tross for bred børsoppgang i Europa, hvor blant annet STOXX 600 – indeksen for et utvalg av 600 små, store og mellomstore europeiske aksjer – steg 1 prosent, falt Hovedindeksen på Oslo Børs med 0,3 prosent til 1.215 poeng.

Olje

Ved stenging torsdag falt oljeprisen med om lag 2 prosent. Fredag ble noe av det tapte hentet inn. Et fat med nordsjøoljen Brent steg med 1 prosent til 77,04 kroner per fat, mens WTI-oljen steg 1,3 prosent til 72,76 prosent. TTF-gassen falt med 6,5 prosent til 23,79 kroner.

Neste uke, den 2. og 3. juni møtes OPEC+ i Wien. Russland har gitt signaler om at oljekartellet ikke vil endre kurs, og fortsette med produksjonskutt.

Equinor-aksjen falt 0,5 prosent til 294,90 kroner, verdien av Aker BP var uendret på til 251,40 kroner per aksje. Aksjekursen til Vår Energi gikk ned med 0,8 prosent til 26,02 kroner aksjen.

Salg på lakseaksjer

Etter at regjeringen torsdag annonserte mens handelen pågikk at de hadde kommet til enighet med Pasientfokus og Venstre om en lakseskatt med sats på 25 prosent – ikke 35 som først varslet – var det bred oppgang blant lakseaksjene på Børsen.

Dagen derpå var det ikke like god stemning, og det var bred nedgang blant lakseaksjene som grunnrenteskatten på havoppdrett sikter seg inn på: 

  • SalMar:    
  • Mowi:  
  • Lerøy Seafood:  
  • Grieg Seafood:  
  • Austevoll Seafood:  

Austevoll Seafood ble fredag handlet ekst utbytte, etter utbyttebetaling på 5,50 kroner per aksje.

DNB Markets fulgte opp den reduserte satsen i lakseskatten med å oppjustere sine kursmål på lakseaksjene.

SalMar, selskapet på børsen ansett som mest sensitivt for den mye omtalte grunnrenteskatten på havbruk, nedgraderes imidlertid til hold etter torsdagens rally, mens kursmålet ble hevet fra 500 til 565 kroner.

Bevegelser

Børsens største taper fredag var kryptobørsen NBX . Mandag ble det annonsert at Spenn Technology vil kjøpe kryptobørsen, og at de skal gå sammen på børs i USA. Tilbudet blir gjort opp med Spenn-aksjer med et bytteforhold på 13 NBX-aksjer pr. Spenn-aksje.

Den foreløpig siste nyheten fra selskapet er at investeringsgruppen LDA Capital hadde godtatt en put-avtale på 690.000 NBX-aksjer, til en prisen på 1,45 kroner per aksje. Fredag falt verdien til Bjørn Kjos-aksjen med 19 prosent til 0,97 kr stykket.

Scana leverte en sterk kvartalsrapport som viste at ordreboken i løpet av første kvartal passerte én milliard kroner for første gang. Aksjekursen steg 3,2 prosent til 2,98 kroner.

Torsdag skjøt aksjekursen til Trond Mohns biotek-selskap, BerGenBio, opp med 73 prosent. Geir Hiller Holom i DNB Markets sa til Finansavisen at oppgangen ikke gav mening:

– Emisjonskursen er 10 øre og selv om det ikke er gitt at prisen i annenhåndsmarkedet må ned det, ser dagens pris ut til å være en åpenbar feilprising gitt utviklingen i emisjonen, sa Holom.

Fredag korrigerte aksjen seg ned, og kursen falt 18,8 prosent til 0,97 kroner.

John Fredriksen-kontrollerte Avance Gas steg 4,9 prosent til 85,30 kroner, i kjølvannet av at analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities har oppgradert aksjen fra hold til kjøp og høynet kursmålet fra 72 til 92 kroner.

«Fokus vil skifte tilbake til betydelig utbytte i Avance Gas,» skriver Haavaldsen ifølge TDN Direkt.

Kepler Cheuvreux og Danske Bank hevet fredag kursmålene sine og gjentatt kjøpsanbefalinger på tankselskapet Frontline

«Vi står ved vårt syn at råoljetankmarkedet er inne i en langsiktig oppgangssyklus når det gjelder inntjeningskapasitet», skriver Kepler i oppdateringen, ifølge TDN Direkt.

Verdien av Frontline-aksjen steg med 3,9 prosent til 164,40 kroner.