<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ericsson-varslere mottok rekordhøy belønning på over 3 mrd.

Det amerikanske finanstilsynet SEC sprengte tidligere rekorder når det utbetalte over 3 mrd. kroner til Ericsson-varsler. 

    Publisert 26. mai 2023 kl. 20.35
    Oppdatert 26. mai 2023 klokken 20.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 197 ord
    GIGA-BOT: Ericsson gikk i 2019 med på å betale en bot på 9 milliarder norske kroner, i tillegg til andre kostnader knyttet til korrupsjonssaken de sto i. FOTO: AFP

    En rekordstor belønning på 279 millioner dollar, tilsvarende vel 3,1 milliarder kroner, ble utbetalt av det amerikanske finanstilsynet SEC tidligere i mai. Den tidligere rekorden var på 114 millioner dollar.

    SEC har ikke offentliggjort identiteten til varsleren eller hvilken sak belønningen ble utbetalt for.  

    Nå melder anonyme kilder til Wall Street Journal at varslerbelønningen er knyttet til amerikanske myndigheters avtale med det svenske selskapet Ericsson fra desember 2019. 

    Den gang gikk det svenske selskapet med på å betale en bot på over 1 milliard dollar i et forlik med amerikanske myndigheter.

    Bakgrunnen for boten var en serie korrupsjonssaker som ble begått i perioden fra 2000 til 2016. Sakene hadde forgreininger til Ericssons virksomheter i Kina, Djibouti, Indonesia, Kuwait og Vietnam. Omtrent 50 personer fikk sparken i selskapet etter sakene ble rullet opp.

    Granskingen av Ericsson startet allerede i 2013. I 2016 meldte Sveriges Radio at selskapet i 1999 betalte blant annet 2,5 millioner kroner til Costa Ricas daværende president Miguel Ángel Rodríguez for å sikre seg en stor kontrakt i landet.

    Pengene skal ha blitt betalt via et stråselskap, etablert av et advokatselskap, og pengene ble sluset gjennom tre land før de nådde mottakeren. Den gang nektet Ericsson for at de sikret seg kontrakter via bestikkelser.