<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjære Kongsrud, ikke vær strengest i klassen!

På vegne av en liten, dedikert og ambisiøs norsk fintech-næring har vi samlet noen råd til den nye sjefen for Finanstilsynet. Det skriver Sigri Sevaldsen i Virke og Daniel Isdal Furset i Fintech Norway.

    Publisert 30. mai 2023 kl. 21.28
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 777 ord
    NY TILSYNSSJEF: Per Mathis Kongsrud ble sist måned utnevnt som ny direktør for Finanstilsynet, en stilling han etter planen skal besette i seks år. Foto: NTB

    I en tid der ustabilitet og risiko preger nyhetsbildet, er vi i Norge heldige som har et kompetent tilsyn og en solid finansnæring. Det er ikke noen selvfølge.

    Likevel ser vi at nabolandene våre har lykkes langt bedre enn oss i særlig én ting: Å legge til rette for ny innovasjon innen finansielle tjenester. Både Sverige og Danmark har flere vekstselskaper innen fintech enn Norge, mer kapital investert, mer kompetanse og et tilsyn som i større grad legger til rette for denne innovasjonen.

    Ikke insistér på at alt skal være 100 prosent klart fra vår side før dere svarer på mailene våre
    Sigri Sevaldsen. Foto: Virke
    Daniel Isdal Furset. Foto: Fintech Norway

    Så, på vegne av en liten, dedikert og ambisiøs norsk fintech-næring har vi samlet noen råd vi håper du vil ta med deg inn i den nye rollen:

    1. Ikke vær strengest i klassen
    Reguleringer av fintech-selskaper er i stadig utvikling. Denne regelverk-tsunamien fra EU ser ikke ut til å gi seg med det første.
    Det vi ønsker fra Finanstilsynet, er at dere ikke lager norske særtolkninger av europeiske regler. Det gir utenlandske selskaper en konkurransefordel. Norske fintechselskaper som opererer i flere land bør slippe å forholde seg til vesentlige forskjeller i lokal tolkning av identiske regler.

    2. Vær forutsigbare

    Innovasjon krever forutsigbarhet. En liten start-up bruker kanskje to–tre år og store deler av kapitalen på å utvikle sitt produkt før man kan snakke om betalende kunder i særlig grad. Når tilsynet ofte krever et ferdig produkt før det kan godkjennes, er det dessverre et effektivt hinder for innovasjon.

    Invitér til dialog, la oss stille våre spørsmål tidlig i prosessen, ikke insistér på at alt skal være 100 prosent klart fra vår side før dere svarer på mailene våre.

    3. Forskjellsbehandling er ok

    Som tilbydere av finansielle tjenester skal vi selvfølgelig forholde oss til de lover og regler som finnes, og vi skal innfri de kravene som stilles for å sikre at tjenestene er trygge, at vi har kontroll på risiko og at vi ivaretar kundenes rettigheter. Samtidig er vi ikke banker med store jurist- eller compliance-avdelinger. Vi skriver ofte søknader selv, eller kjøper hjelp fra rådgivere for å gjøre det. Det er dyrt.

    Gi oss rom til å være uprofesjonelle, lag prosesser som krever mindre av både oss og dere, men som ivaretar den viktige samfunnsrollen dere har overfor oss som tilsyn. Vi ønsker oss et tilsyn som grunnleggende sett håper at vi – som er små og forsøker å skape enda bedre finansielle tjenester i morgen – skal lykkes.

    Vi ønsker oss et norsk finanstilsyn som engasjerer seg i internasjonale regelverksprosesser for å sikre like rammevilkår og strengere krav til de utenlandske selskapene som tilbyr tjenester i Norge

    4. Løft blikket – utfordre Big Tech
    Verdens største selskaper som Google og Apple er allerede store leverandører av finansielle tjenester. Internasjonale selskaper kan ta med seg lisenser fra land med vesentlig enklere og svakere regler og tilby tjenestene i Norge gjennom EØS-avtalen. Ikke bare truer de store globale gigantene norske finansinstitusjoner innen sentrale deler av verdikjeden, de spiser også opp konkurransemulighetene for oss.

    Norske Vipps MobilePay, som er en av de mest brukte mobile lommebøkene i Europa, er for eksempel fullstendig utestengt fra Apples NFC-teknologi. Dette stenger dem i praksis ute fra å tilby enkel betaling via kortterminaler. Vi ønsker oss et norsk finanstilsyn som engasjerer seg i internasjonale regelverksprosesser for å sikre like rammevilkår og strengere krav til de utenlandske selskapene som tilbyr tjenester i Norge.

    5. Vær til stede der vi samles

    For et par uker siden samlet den norske fintech-bransjen seg til en todagers konferanse i Bergen. Finanstilsynet glimret med sitt fravær. På en tilsvarende konferanse i Sverige nylig, sto Finanstilsynet på scenen og inviterte alle til å sende sine spørsmål på mail. Nå inviterer Fintech Norway til sommerfest 1. juni i Oslo sammen med resten av økosystemet. Dere er selvsagt alle hjertelig velkommen. Hvis ikke, håper vi du vil komme når vi samles i fremtiden, så både vi og du kan bli litt klokere. Velkommen skal du være!

    Sigri Sevaldsen

    Bransjedirektør for teknologi i Virke

    Daniel Isdal Furset

    Generalsekretær i Fintech Norway