<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handelsbanken: – Nervene i markedet er ikke helt borte

– Det er mye som står på spill, og markedet forventer at dette skal løse seg, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. Onsdag skal avtalen knyttet til gjeldstaket i USA stemmes over i Kongressen.

  Publisert 30. mai 2023 kl. 10.20
  Oppdatert 30. mai 2023 klokken 10.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 296 ord
  GJELDSTAKET I USA: – Jeg tror politikerne blir enige om en løsning på gjeldstaket ettersom konsekvensene kan bli alt for store, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. Foto: Ivan Kverme

  I løpet av helgen ble republikanske Kevin McCarthy og president Joe Biden enige om en avtale knyttet til gjeldstaket i USA. Selv om avtalen skal stemmes gjennom i Kongressen onsdag denne uken, mener seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken at det er en viss spenning i markedet.

  – Hva skjer i Representantenes hus?

  – Det er ikke avgjort, og det er mest spenning rundt hva som skjer med avtalen i Representantenes hus, før den sendes videre til Senatet. Flere av republikanerne ønsket større kutt i offentlig forbruk, men de vet også hva som blir konsekvensene dersom de ikke blir enige innen Janet Yellens x-dato, sier Midtgaard til Finansavisen.

  Avtalen begrenser noen typer utgifter, men langt fra de omfattende kuttene som noen av republikanerne ønsket.

  – Det har vært mer uro i rentemarkedet enn i aksjemarkedet. Jeg tror politikerne blir enige om en løsning på gjeldstaket ettersom konsekvensene kan bli alt for store. Det er mye som står på spill, og markedet forventer at dette skal løse seg, sier Midtgaard.

  Inflasjon

  Fredagens PCE-tall fra USA viste at det fortsatt er sterkt prispress i amerikansk økonomi og rentene tar seg videre opp. Månedsveksten, både for kjernen og totalen, overrasket på oppsiden. Selv med en svært innstrammende pengepolitikk, understreker Handelsbanken at forbruket i USA holder seg overraskende godt.

  – Superkjernen, som er tjenestepriser utenom husleie og energi, holder seg fremdeles høy, noe som er dårlig nytt for Fed ettersom prisveksten drives av ikke volatile undergrupper slik som helsetjenester. Det er uheldig, sier Midtgaard.

  Arbeidsmarkedet

  Handelsbanken er spent på fredagens non-farm payrolls, for å se om det sterke arbeidsmarkedet begynner å kjøles ned. I april steg sysselsettingen med 253.000 nye ansatte, som var betydelig høyere enn estimatene. Selv om sysselsettingsveksten har avtatt gradvis, er det fortsatt betydelig over før-pandemi nivåer. I mai er sysselsettingsveksten ventet å avta videre til 180.000.