<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lyspunkter i eiendoms- og bilsektoren

Eiendoms- og bilaksjer har fått hard medfart det seneste året, men tirsdag var aksjer som AroundTown, Toyota og Tesla opp.

  Publisert 30. mai 2023 kl. 16.15
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 289 ord
  REKYL I BOLIGMARKEDET: Miami er blant storbyene som har hatt sterkest boligprisvekst i det seneste året. Foto: Bloomberg

  Eiendomsaksjer har generelt gjort det elendig i det seneste året, men tirsdag fikk Luxembourg-baserte Aroundtown et kursløft på 5 prosent. Sviktende inntekter, nedskriving av verdier og dyrere gjeld bidro til et underskudd på 22 millioner euro i første kvartal. Dette var imidlertid som ventet, og ledelsen opprettholdt sin prognose for hele året. Driftsresultatet skal angivelig bli 300 millioner euro. Around Towns aksjekurs er fremdeles 78 prosent lavere enn for ett år siden.

  I eiendomssektoren ble det også kjent at S&P Case-Shillers amerikanske boligprisindeks økte med 0,7 prosent i året frem til 31. mars. Den sesongjusterte veksten fra februar til mars var 0,4 prosent, med sterkere oppgang i de største byene.

  USAs boligmarked er likevel langt ifra friskmeldt. Fjerner man sesongjusteringen, var prisene i de 20 storbyene faktisk 1,2 prosent lavere enn ett år tidligere. Noe lignende har ikke skjedd siden mai 2012. I tillegg er det store ulikheter mellom de ulike geografiske områdene. I San Francisco er hus og leiligheter blitt hele 11 prosent billigere, mens de er betydelig opp i blant andre Miami, Tampa og Charlotte.

  På New York-børsen steg Tesla med 3 prosent tirsdag ettermiddag. Elon Musks sjamoffensiv i Kina bidro til optimisme rundt konsernet. Toppsjefen skal blant annet ha fortalt utenriksminister Qin Gang at han er imot en «frakobling», det vil si en kraftig reduksjon av det finansielle og kommersielle samarbeidet mellom Kina og USA. Han lovte dessuten å øke sine kinesiske investeringer. Kina er for tiden verdens største elbilmarked og ventes å opprettholde denne posisjonen i minst to år til.

  Også Toyota var i nyhetene. Bilprodusentens salgsvolum i april var opp med nesten 5 prosent fra samme måned i fjor, hovedsakelig som følge av sterk etterspørsel i Japan og Kina. Toyotas aksjekurs steg likevel med mindre enn 1 prosent.