<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er Elizabeth Holmes på plass i fengsel

Den svindeldømte gründeren har omsider startet soningen av den elleve år og tre måneder lange fengselsstraffen.

Publisert 31. mai 2023 kl. 11.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 404 ord
I FENGSEL: Elizabeth Holmes grunnla Theranos, som ville revolusjonere blodprøvetakingen. Her er hun på vei inn i fengselet tirsdag. Foto: Bloomberg

Elizabeth Holmes, som i januar 2022 ble dømt for milliardsvindel, har kjempet iherdig for å utsette soningen av sin over elleve år lange fengselsstraff.

Tirsdag møtte hun opp på Federal Prison Camp i Bryan, 90 minutter fra Houston i Texas, skriver New York Times. Foreldrene hennes kjørte henne til fengselet, som er et kvinnefengsel med lavt sikkerhetsnivå.

39-åringen ble mor til sitt andre barn i år, og har dessuten anket dommen. Hun ba om å slippe fengsel mens anken ble behandlet, men ankedomstolen i USA innfridde ikke ønsket hennes og ga henne frist til 30. mai med å melde seg til fengsel.

Myndighetene har tidligere uttalt at anken hennes ikke tar for seg ny informasjon av vesentlig størrelse, og at det er lite sannsynlig at det er nok til å resultere i en ny rettssak eller en omgjøring av dommen.

Får snakke med barna på telefon

Holmes har sammen med kjæresten Billy Evans et barn født i 2021 i tillegg til barnet som er et par måneder gammelt. Barna vil ifølge New York Times kunne ha videosamtaler med moren, samt besøke henne i helger og på helligdager. Telefonsamtalene er imidlertid begrenset til 15 minutter hver gang, til maksimalt 300 minutter, eller 20 timer, hver måned.

Det er 655 innsatte i fengselet, som pålegger kvinnene å jobbe enten i kafeteriaen eller i et produksjonsanlegg, der lønnen starter på 1,15 dollar pr. time.

En annen kjendis som soner i samme fengsel er The Real Housewives of Salt Lake City-profilen Jen Shah, som er dømt til over seks års fengsel for omfattende telefonsalgsvindel.

Må betale 452 mill. dollar

Holmes, som fikk kallenavnet «den neste Steve Jobs», ville revolusjonere blodprøvetaking med et raskere og billigere apparat. Hun grunnla biotekselskapet Theranos i 2003, som på det meste var verdt over 10 milliarder dollar.

I 2014 prydet hun forsiden av Forbes med kåringen «verdens yngste «self made» kvinnelige milliardær».

Theranos slet imidlertid med å få teknologien til å fungere, og testet blodet på ordinære maskiner i smug. Ved hjelp av flere gravesaker fra The Wall Street Journal ble det hele avslørt som en stor fiasko, og Theranos gikk konkurs.

Sunny Balwani var Holmes' forretningspartner og tidligere romantiske interesse, og duoen er dømt til å betale totalt 452 millioner dollar i oppreisning til investorer som ble svindlet. Balwani ble dømt på flere punkter enn Holmes, og soner nå en fengselsstraff på nær 13 år.