<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Europris-smell på sprek børs

Shipping-duo viser vei på Oslo Børs der oppgangen skrumper inn torsdag ettermiddag. Europris er ned over 4 prosent etter at storeier har solgt aksjer (oppdatert 15.00).

Publisert 1. juni 2023 kl. 12.55
Oppdatert 1. juni 2023 klokken 16.06
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 776 ord
STIGER: Oslo Børs torsdag. Foto: Iván Kverme

           

Hovedindeksen på Oslo Børs dabber av torsdag ettermiddag, etter å ha vært godt inne i positivt terreng det meste av dagen. I skrivende stund står indeksen i 1.200,14 etter en oppgang på 0,13 prosent.

Toneangivende Europa-børser mister også høyde. Britiske FTSE 100 og franske CAC 40 100 er bare så vidt opp, mens tyske DAX er opp 0,6 prosent etter at tall sluppet på torsdag viste en inflasjon som falt mer enn ventet i mai.

På Wall Street åpner S&P 500 lite endret etter at Representantens Hus vedtok den mye omtalte avtalen om gjeldstaket i USA. Nå går avtalen videre til behandling i Senatet – dager før deadline om mislighold.

Oljepriser i rødt

Oljeprisene trekker noe ned etter at USA-tall onsdag viste en overraskende lagerbygging i råolje.  

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 72,48 dollar pr. fat, ned 0,3 prosent hittil i dagens handel og ned fra 72,62 dollar pr. fat ved stengetid i Oslo onsdag. WTI-oljen er ned 0,2 prosent til 67,95 dollar pr. fat.

Oljemarkedet har også øynene rettet mot helgens OPEC+-møte i Wien, der Saudi-Arabia og Russland har kommet med sprikende signaler i forkant. HSBC og Goldman Sachs venter intet produksjonskutt på dette møtet, ifølge Reuters. Fire kilder i OPEC+ opplyser dessuten til samme kilde torsdag at nye kutt virker lite sannsynlig.

Equinor steg 0,2 prosent etter at selskapet sammen med partneren BP har besluttet å utsette Bay du Nord-prosjektet offshore Canada med tre år «i møte med utfordrende markedsforhold.»

Ellers blant oljetunge tungvektere steg Aker BP 0,5 prosent, mens Vår Energi falt 0,2 prosent. 

01.06.2023 2-6% får psoriasis. Arctic Biosciense jobber med en kur som mange på vestlandet har troen på. Sjef Christer Valderhaug tok en tur i studio for å forklare veien videre.

Frontline-rally

Blant de mest omsatte merker vi oss at Frontline steg mer enn 10 prosent til 173,66 kroner i kjølvannet av onsdagens sterke kvartalstall , og ikke minst analytikernes oppjustering av kursmålene. ABG-analytiker Petter Haugen øker kursmålet fra 298 til 315 kroner, og øyner dermed nærmere en dobling av aksjen som ligger inne med 11 kjøps-, 4 hold- og ingen salgsanbefalinger fra analytikerstanden.

Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly  var blant investorene som så sitt snitt til å kjøpe i Höegh Autoliners etter at hovedeier Leif Höegh & Co (LHC) varslet et storsalg tirsdag forrige uke. Aksjen korrigerer opp igjen nesten 4 prosent etter over 5 prosent fall onsdag.

I shipping for øvrig falt Golden Ocean 0,3 prosent etter nyheten om at toppsjef Ulrik Andersen går av.

Europris-salg

Blant de mest omsatte for øvrig utmerket PGS seg positivt med 4 prosent oppgang til 7,31 kroner etter å ha børsmeldt en 3D-kontrakt i Middelhavet med «et større internasjonalt energiselskap.» Dette er den tredje store kontrakten for PGS på tre dager.

– Vi ser at markedet er i bedring, sier investoransvarlig Bård Stenberg i PGS til Finansavisen.

På den negative siden finner vi først og fremst Europris, som falt 4,4 prosent til 70,15 kroner etter at det før børsåpning torsdag ble krysset 2,89 millioner aksjer til kurs 69,75 kroner for over 200 millioner kroner. Selgeren er ifølge E24 Runor AS. Selskapets største aksjonær er Runsvengruppen, som står bak den svenske lavpriskjeden Överskottsbolaget.

Ellers var det få store, negative utslag i toppen av volumlisten. Subsea 7 var blant unntakene og falt 1,5 prosent. Selskapet er blant mulige leverandører til det omtalte Bay du Nord-prosjektet, og opplyste ved fremleggelse av kvartalsrapporten i slutten av april at budet var det høyeste det noensinne hadde lagt inn. 

01.06.2023 Kjetil Håbjørg mener SAS leverer hva de har lovet rundt restruktureringen, selv om aksjen fikk tyn da tallene ble lagt frem. Han er i studio for å fortelle hvordan han mener SAS skal overleve og bli lønnsomt.

BerGenBio-arbitrasje

Øverst på vinnerlisten merker vi oss at prisen for BerGenBio og tegningsrettene spriker stort.

– Får man til å låne aksjer, er dette en risikofri arbitrasje, sier Robert Næss. Aksjen steg 27,4 prosent til 37,2 øre, mens tegningsrettene endte opp 15,4 prosent til 1,95 øre.

For øvrig på vinnerlisten finner vi Eidesvik Offshore, som steg nesten 5 prosent etter å ha solgt sine tre gjenværende seismikkskip  med gevinst. Vi tar også med Norse Atlantic Airways, som lettet 8,7 prosent i dragsuget etter onsdagens kvartalsrapport.

SAS-fall etter tall

En annen flyaksje, SAS, figurerer høyt på taperlisten med over 6 prosent fall etter å ha tapt 1,4 milliarder svenske kroner i sitt regnskapsmessige andre kvartal. Selskapet advarer om at det vil være ingen eller svært liten verdi for eksisterende aksjonærer i SAS ved avslutningen av restruktureringen.

Havila Kystruten faller over 20 prosent etter onsdagens melding om at selskapet trenger 390 millioner euro til refinansiering av gjeld og overtagelse av to kystruteskip som er klare for levering.

Vi merker oss også at Otovo torsdag faller nesten 4 prosent til 10,20 kroner. På det laveste i dag har aksjen vært nede i 10,02 kroner, ny «all-time low.» Aksjen har dermed falt nesten 70 prosent siden toppen i juni i fjor. Førstekvartalsrapporten lagt frem i mai viste lavere underskudd og kraftig stigende inntekter – og fikk selskapet til å heve guidingen.  

Til slutt faller Norwegian Block Exchange over 5 prosent dagen etter at selskapet varslet kostnadskutt og ny markedsplass.