<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street snur opp

De tre nøkkelindeksene i New York skyter fart etter en slapp åpning, og teknologi viser vei (oppdatert 19.08).

Publisert 1. juni 2023 kl. 15.34
Oppdatert 1. juni 2023 klokken 19.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 497 ord
SNUR OPP: USA-børsene stiger torsdag. Foto: Bloomberg

Stemningen tar seg opp på Wall Street. Dow Jones er nå opp 0,7 prosent (216 poeng) til 33.124,93 etter at indeksen var markant ned i åpningsminuttene. Nasdaq svinger seg opp 1,2 prosent til 13.088,27, mens den bredere S&P 500-indeksen legger på seg én prosent til 4.221,02. 

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,60 prosent, mens «fryktindeksen» VIX nå er ned over 10 prosent etter å ha vært opp i åpningen.

Caterpillar, American Express og UnitedHealth utmerker seg som de sterkeste Dow-komponentene med 2-3 prosent oppgang, mens Salesforce tynger med et fall på 4,5 prosent etter sin kvartalsrapport.

Teknologi viser altså vei, og aksjer som Apple, Amazon, Meta og Netflix stiger 1,5-2,5 prosent.

Gjeldstak-avtale til Senatet

Representantens Hus vedtok onsdag den mye omtalte avtalen om gjeldstaket i USA. Nå går avtalen videre til behandling i Senatet – få dager før mislighold-deadline – der den ifølge Handelsbanken ventes å skli lett gjennom. 

«Ifølge Mitch McConnell kan avtalen komme opp for avstemning i Senatet så tidlig som i dag, og dermed i «god tid» i forkant av X-datoen 5.juni. Investorene hadde allerede klart tonet ned risikoen for et amerikansk mislighold, og oppmerksomheten i markedene snus kjapt mot andre forhold; slik som muligheten for en ny heving fra Fed i sommer», het det i en oppdatering torsdag.

– Håper ADP bommer grovt

Og muligheten for en renteøkning på neste Fed-møte er tilbake på radaren etter at antall sysselsatte i privat sektor i USA økte i mai med 278.000, ifølge nye tall fra ADP Employer Services torsdag. 

Dette var langt over konsensus på forhånd, som pekte mot en økning på 170.000, ifølge Trading Economics.

«Det er trolig bra at investorer har begynt å mistro ADP-rapporten som et presist forvarsel for den viktige arbeidsmarkedsrapporten. Hvis ikke kunne dagens rapport virkelig ha skremt investorer som håper på en mer moderat rapport fredag. Og tradere vil håpe at ADP bommer grovt enda en gang, ellers kan Fed føle at de ikke har noe valg utenom å heve rentene igjen denne måneden», skriver senioranalytiker Craig Erlam i Oanda i en oppdatering torsdag.

Philadelphia Feds-sjef Patrick Harker uttalte ifølge CNBC onsdag at han heller mot å droppe en renteøkning på juni-møtet, men samtidig at fredagens arbeidsmarkedsrapport kan få ham til å ombestemme seg.

USA-industri bremser opp

Ellers på jobbfronten søkte 232.000 amerikanere om ledighetstrygd for første gang i uken frem til og med 27. mai, mot 230.000 uken før. På forhånd var det ventet et antall på 235.000 nå. Antallet som fortsetter å motta ledighetstrygd – continuing claims – er økt fra 1.789.000 til 1.795.000, mot forventet 1.800.000.

For øvrig viste endelige tall at S&P Globals innkjøpssjefsindeks (PMI) for industrien i USA kom inn på 48,4 i mai, ned fra 50,2 i april og litt under den foreløpige noteringen på 48,5.

Samtidig viste dagens tall fra Institute of Supply Management (ISM) at de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrisektoren kom inn på 46,9 i mai. Dermed falt den fra 47,1 i april. Konsensus pekte mot 47,0.

Til slutt steg byggeinvesteringene i USA 1,2 prosent i april, mot ventet en oppgang på 0,2 prosent.