<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frontline-rally og Havila-krakk

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,3 prosent til 1.202,00 torsdag. Frontline steg over 8 prosent på høynede kursmål.

  Publisert 1. juni 2023 kl. 16.29
  Oppdatert 1. juni 2023 klokken 16.41
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 803 ord
  STEG TORSDAG: Oslo Børs. Foto: Iván Kverme

                 

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,3 prosent til 1.202,00 torsdag, og dabbet dermed litt av mot slutten etter å ha vært godt inne i positivt terreng det meste av dagen.

  Toneangivende Europa-børser mister også høyde. Britiske FTSE 100 og franske CAC 40 100 er bare så vidt opp, mens tyske DAX er opp 0,6 prosent etter at tall sluppet på torsdag viste en inflasjon som falt mer enn ventet i mai.

  På Wall Street åpner S&P 500 lite endret etter at Representantens Hus vedtok den mye omtalte avtalen om gjeldstaket i USA. Nå går avtalen videre til behandling i Senatet – dager før deadline om mislighold.

  Oljepriser i rødt

  Oljeprisene trekker noe ned etter at USA-tall onsdag viste en overraskende lagerbygging i råolje.

  Frontkontrakten for Brent-oljen står i 72,41 dollar pr. fat, ned 0,3 prosent hittil i dagens handel og ned fra 72,62 dollar pr. fat ved stengetid i Oslo onsdag. WTI-oljen er ned 0,2 prosent til 67,95 dollar pr. fat.

  Oljemarkedet har også øynene rettet mot helgens OPEC+-møte i Wien, der Saudi-Arabia og Russland har kommet med sprikende signaler i forkant. HSBC og Goldman Sachs venter intet produksjonskutt på dette møtet, ifølge Reuters. Fire kilder i OPEC+ opplyser dessuten til samme kilde torsdag at nye kutt virker lite sannsynlig.

  Equinor steg 0,5 prosent til 285,20 kroner etter at selskapet sammen med partneren BP har besluttet å utsette Bay du Nord-prosjektet offshore Canada med tre år «i møte med utfordrende markedsforhold.»

  Ellers blant oljetunge tungvektere steg Aker BP 0,7 prosent, mens Vår Energi steg 0,1 prosent.

  Frontline-rally

  Blant de mest omsatte steg Frontline over 8 prosent til 170,60 kroner på dagens nest høyeste volum etter onsdagens sterke kvartalstall , og ikke minst analytikernes oppjustering av kursmålene. ABG-analytiker Petter Haugen øker kursmålet fra 298 til 315 kroner, og øyner dermed nærmere en dobling av aksjen som ligger inne med 11 kjøps-, 4 hold- og ingen salgsanbefalinger fra analytikerstanden.

  Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly var blant investorene som så sitt snitt til å kjøpe i Höegh Autoliners etter at hovedeier Leif Höegh & Co (LHC) varslet et storsalg tirsdag forrige uke. Aksjen korrigerte opp igjen med 4 prosent til 64,50 kroner etter over 5 prosent fall onsdag.

  I shipping for øvrig falt Golden Ocean 0,5 prosent etter nyheten om at toppsjef Ulrik Andersen går av.

  Europris-salg

  Blant tungvektere for øvrig utmerket PGS seg positivt med 4 prosent oppgang til 7,32 kroner etter å ha børsmeldt en 3D-kontrakt i Middelhavet med «et større internasjonalt energiselskap.» Dette er den tredje store kontrakten for PGS på tre dager.

  – Kontraktsmarkedet bedret seg godt gjennom 2022 og vi ser at ratene fortsetter opp i år, samtidig som vi nå også ser at multiklientmarkedet er bedre enn det var tidligere, sier investoransvarlig Bård Stenberg i PGS til Finansavisen.

  På den negative siden finner vi først og fremst Europris, som falt 4 prosent til 70,50 kroner etter at det før børsåpning torsdag ble krysset 2,89 millioner aksjer til kurs 69,75 kroner for over 200 millioner kroner. Selgeren er ifølge E24 Runor AS. Selskapets største aksjonær er Runsvengruppen, som står bak den svenske lavpriskjeden Överskottsbolaget.

  Ellers var det få store, negative utslag i toppen av volumlisten. Subsea 7 var blant unntakene og endte ned 2 prosent. Selskapet er blant mulige leverandører til det omtalte Bay du Nord-prosjektet, og opplyste ved fremleggelse av kvartalsrapporten i slutten av april at budet var det høyeste det noensinne hadde lagt inn.

  Pexip er ute av grøfta – innsiderne kjøper aksjer
  01.06.2023 Pexip var en stjerne på videokonferansehimmelen, men så sluknet den. Fra Trond K. Johannessen kom inn i selskapet i april 2022 og til oktober falt aksjen 75 prosent, og var da ned over 93 prosent fra toppen. Johannessen brukte imidlertid bare en drøy måned på å se at her måtte han kjøpe aksjer, og kjøpte for en knapp million. Han fortsatte å kjøpe litt utover høsten og i desember var han så sikker på overskudd i første kvartal 2023 at han gikk ut med det i Finansavisen. Torsdag var han gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar.

  BerGenBio-arbitrasje

  Øverst på vinnerlisten merker vi oss at prisen for BerGenBio og tegningsrettene spriker stort.

  – Får man til å låne aksjer, er dette en risikofri arbitrasje, sier Robert Næss. Aksjen steg torsdag 24,1 prosent til 36,25 øre, mens tegningsrettene endte opp 13 prosent til 1,91 øre.

  For øvrig på vinnerlisten finner vi Eidesvik Offshore, som steg mer enn 3 prosent etter å ha solgt sine tre gjenværende seismikkskip med gevinst. Vi tar også med Norse Atlantic Airways, som lettet 10,7 prosent til 16,60 kroner i dragsuget etter onsdagens kvartalsrapport.

  Havila-krakk

  En annen flyaksje, SAS, figurerte høyt på taperlisten med 8,5 prosent fall til 35,3 øre etter å ha tapt 1,4 milliarder svenske kroner i sitt regnskapsmessige andre kvartal. Selskapet advarer om at det vil være ingen eller svært liten verdi for eksisterende aksjonærer i SAS ved avslutningen av restruktureringen.

  Havila Kystruten falt 36,5 prosent til 4 kroner etter onsdagens melding om at selskapet trenger 390 millioner euro til refinansiering av gjeld og overtagelse av to kystruteskip som er klare for levering.

  Vi merker oss også at Otovo torsdag falt 2,5 prosent til 10,32 kroner. Aksjen hentet seg dermed godt inn fra dagens laveste på 10,02 kroner, som er ny «all-time low.» Aksjen har dermed falt nesten 70 prosent siden toppen i juni i fjor. Førstekvartalsrapporten lagt frem tidlig i mai viste lavere underskudd og kraftig stigende inntekter – og fikk selskapet til å heve guidingen.