<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette skjer i dag – fredag

Arbeidsmarkedsrapporten fra USA – «månedens viktigste nøkkeltall» – topper fredagens agenda. Her hjemme kommer NAV med nye tall for ledigheten. 

  Publisert 2. juni 2023 kl. 06.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 496 ord
  PRESENTERER TALL: Fredagen byr på webcast fra Solstad Offshore, ledet av Lars Peder Solstad. Foto: Eivind Yggeseth

  Riktig god morgen, dette er noen av hovedsakene i Finansavisen fredag 2. juni

  Märtha Louise har stor suksess med klesmerket Hést. Sammen med Anne-Kari Bøhaugen og Monica Utne solgte hun klær for 34 millioner kroner og tjente 9 millioner i fjor, og i år vil de doble.

  Hést står bak den kjente Fam-genseren, som nå er blitt solgt i mer enn 70.000 eksemplarer.

  Märtha Louise sier hun tror dette kan gå all the way. Det er no limits. Sky’s the limit, sier hun.

  ---

  Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i SpareBank 1 Markets, mener Equinor, Aker BP, DNO og andre europeiske oljeaksjer nå er på sommersalg.

  Europeiske oljeaksjer har pleid å være billigere enn sine amerikanske konkurrenter, men nå er forskjellen større enn den pleier. Nå får man dem til halv pris, mener Sveen-Nilsen. I en ny, omfattende rapport argumenterer han for at man bør benytte anledningen til å hamstre.

  ---

  Det er muligheter for kjempegevinst i BerGenBio nå som aksjekursen og prisen på tegningsrettene spriker stort. Ifølge Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, er det snakk om en risikofri arbitrasje dersom man får til å låne aksjer i selskapet.

  Han viser til at man kan låne aksjer i markedet og selge dem nå, altså ligge short. Deretter kan man kjøpe tegningsretter og så kjøpe tilbake aksjene til en kostpris langt under børskurs for å levere tilbake aksjene man lånte. Med dagens kurser vil det gi en rask gevinst.

  ---

  På lederplass skriver Trygve Hegnar om havvind. Hvis alle gode krefter er med oss, og staten fortsatt har en pengebinge som vokser og vokser, vil vi få havvind på norsk sokkel. Det er bare en hake. Ingen aner hva det vil koste skattebetalerne og staten.

  Lars Sørgard, lederen for Energikommisjonen, ber regjeringen revurdere hele havvindprosjektet, for han frykter at prislappen blir nærmere 50 milliarder kroner. Det er rene Fornebubanen, dette. Eller Follobanen, skriver Hegnar.

  Apple Podcast:

  Hør Morgenkaffen med Finansavisen på Apple Podcasts

  Spotify:

  Hør Morgenkaffen med Finansavisen på Spotify

  Finanskalender

  Makro, Norge

  Registrert ledighet, mai (NAV, 10.00)
  Prisindeks for nye boliger, 1. kvartal (SSB)
  Overnattinger, april (SSB)
  Kostnadsindeks for buss, 1. kvartal (SSB)
  Banker og kredittforetak, april (SSB)

  Makro, utenlands

  Sverige: Driftsbalanse, 1. kvartal (08.00)
  Frankrike: Industriproduksjon, april (08.45)
  Spania: Arbeidsledighet, mai (09.00)
  USA: Arbeidsmarkedsrapport, mai (14.30)

  Månedens viktigste

  Dagens – og mange vil si månedens – viktigste rapport er arbeidsmarkedsrapporten fra USA (non-farm payrolls). Konsensus peker mot at 190.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mai, noe som i så fall vil være ned fra overraskende høye 253.000 i april og den laveste ledigheten på 50 år.

  Ledighetsraten ventes å stige fra 3,4 til 3,5 prosent, mens timelønnsveksten ventes å falle fra 0,5 til 0,3 prosent på månedsbasis. På årsbasis ventes timelønnsveksten uendret på 4,4 prosent.

  Torsdagens ADP-rapport, som viste en mye høyere sysselsetting enn ventet i privat sektor, kan ha sendt et skremmeskudd til investorer som håper på en moderat arbeidsmarkedsrapport som ikke vil gi Federal Reserve grunn til å heve renten enda en gang.

  Annet

  Solstad Offshore: Q1 webcast (09.00)
  Rana Gruber: Ekstraordinær generalforsamling for valg av ny revisor (10.00)
  BerGenBio: Investorwebcast (11.00)
  Baker Hughes: Riggtelling (19.00)
  FAO: Globale matpriser, mai (10.00)

  Eksklusive utbytte

  North Energy
  OKEA
  Panoro Energy

  Kilder: Trading Economics, Euronext, TDN Direkt, SSB, selskapene