<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norge har den svakeste valutaen i hele vesten

Den norske valutaen er den svakeste i vesten og regjeringen har skylden, mener Øystein Stray Spetalen.

    Publisert 2. juni 2023 kl. 07.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 454 ord
    PILL RÅTTEN: Investor Øystein Stray Spetalen uttaler at den norske kronen nå er den «svakeste valutaen i hele vesten». Foto: Eivind Yggeseth

    «Den norske kronen er pill råtten», uttalte Øystein Stray Spetalen nylig. Nå går investoren hardt ut igjen, og mener at regjeringen har skylden for hvorfor kronen har svekket seg.

    – Norge har nå den svakeste valutaen i hele vesten. Det er en situasjon få trodde var mulig. Økonomene har pekt på flere årsaker. Jeg mener hovedårsaken er den politiske risikoen og synet på kronen. Og ikke minst usikkerheten rundt nye skatteendringer, sier Spetalen til VG

    – Når jeg snakker med det internasjonale investormarkedet stiller de hele tiden spørsmål rundt de brå og kraftige skatteøkningene for næringslivet.

    Nylig bikket prisen på én euro 12 kroner, det svakeste kronen har vært mot euroen siden mars 2020. Fredag morgen er EURNOK 11,88.

    Spetalen mener at den stadige strømmen av formuende nordmenn som flytter til Sveits for å unngå økte skatter også spiller en stor rolle.

    – Strømmen av nordmenn som stikker, er med på å forsterke et bilde av Norge med stor politisk risiko, sier Spetalen til VG.

    I mai var det registrert 350 norske millionærer i Sveits , med stadig flere på flyttefot. Spetalen har selv uttalt til Finansavisen at han ikke ønsker å flytte.

     «Jeg vil ikke flytte, men hva jeg gjør betyr ikke noe. Jeg kan ikke svare på det. Enkelte blir tvunget til å flytte, men jeg er opptatt at vi må ha en objektiv debatt. For å få det må alle betale», sa investoren da.

    Ned 25 prosent mot Europas fattigste land

    – Alle nordmenn har det siste året blitt 20 prosent fattigere enn den gjennomsnittlige europeer. Hvis vi sammenligner med valutaen er vi blitt nesten 30 prosent fattigere enn polakkene siden august i fjor, sier investoren videre til VG.

     – Mot moldovsk leu er kronen ned 25 prosent på et år – tenk på det. Mot Moldova. Det fattigste landet i Europa.

    Sjefanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank venter en fortsatt svak krone resten av året. 

    «Mot euro kan kursen i hvert fall gå over 12. Vi tror også at kursen kan gå betydelig svakere mot dollar enn nå», sa Lomholt til Finansavisen tidligere denne uken

     «Kronens svake utvikling i 2023 fortsetter, og selv om kursen nærmer seg 12 mot euro, er det vanskelig å se hva som kan utløse et omslag på kort sikt», skrev Lomholt i en kommentar. Danske Banks ferskeste offisielle estimat tilsier en kronekurs rundt 11,70 gjennom sommeren.

    Svak krone vil gi enda høyere renter

    Ved rentehevingen tidligere i mai uttalte Norges Bank at renten må videre opp dersom kronen forholder seg svak.  

    «Dersom kronen holder seg svakere enn lagt til grunn eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli nødvendig med en høyere rente enn vi tidligere har sett for oss,» het det. 

     Det kan tilsi at kronen må styrke seg for at det ikke skal komme ekstra rentehevinger.