<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det går mot oppgang fra start på Oslo Børs

Gjeldstak-vedtak, bred børsoppgang i USA, Asia og oljepriser som er 2 dollar over nivåene ved stengetid torsdag peker mot oppgang fra start på Oslo Børs fredag.

Publisert 2. juni 2023 kl. 07.39
Oppdatert 2. juni 2023 klokken 09.32
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 592 ord
MOT OPPGANG: På Oslo Børs fredag. Foto: Iván Kverme

Nordnet-analytiker Roger Berntsen tror Oslo Børs (OBX-indeksen) åpner opp 1 prosent fredag, eller innenfor intervallet [0,7, 1,3] prosent. 

«Det ligger i kortene at børsene i Europa, inkludert Oslo Børs, vil følge etter de sterke indeksene i USA og Asia», skriver han i sin oppdatering fredag morgen.

Analytikeren hevder videre det kan være verdt å merke seg at de langsiktige inflasjonsforventningene har falt ytterligere den senere tid.

«Dette er alfa og omega for alle gitt de betydelige prisøkningene i verdensøkonomien. 10-Years Breakeven Inflation Rate (T10YIE), som steg til over 3 prosent som en konsekvens av nullrentepolitikken etter coronautbruddet og de høye råvareprisene etter Russlands invasjon av Ukraina, står nå i 2,16 prosent. Gitt at det underliggende inflasjonspresset i amerikansk økonomi er fallende og nærmer seg Feds mål på 2 prosent, ligger det i kortene at rentetoppen i USA er nær», skriver Berntsen.

Tech-rally i Asia

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen trekker oppover fredag, etter at Senatet i USA har vedtatt avtalen som hever det amerikanske gjeldstaket.

I Tokyo stiger Nikkei drøye prosenten til 31.471,16, mens den bredere Topix-indeksen avanserer 1,4 prosent til 2.178,82.

Hang Seng i Hongkong spretter opp hele 3,6 prosent, og det er teknologiaksjer som viser vei etter at sektoren utmerket seg positivt i USA torsdag. Aksjer som Baidu, JD.com 5,8 og Alibaba stiger rundt 6 prosent, mens Tencent er opp rundt 5 prosent.

I fastlands-Kina stiger large cap-indeksen CSI 300 1,1 prosent og Shanghai Composite 0,6 prosent.

Asia-kommentaren her.

Månedens viktigste

Asia-oppgangen kommer på dagen da investorer verden over venter på arbeidsmarkedsrapporten fra USA (non-farm payrolls) – ifølge mange månedens viktigste rapport. 

Konsensus peker mot at 190.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mai, noe som i så fall vil være ned fra overraskende høye 253.000 i april og den laveste ledigheten på 50 år.

Ledighetsraten ventes å stige fra 3,4 til 3,5 prosent, mens timelønnsveksten ventes å falle fra 0,5 til 0,3 prosent på månedsbasis. På årsbasis ventes timelønnsveksten uendret på 4,4 prosent.

Torsdagens ADP-rapport, som viste en mye høyere sysselsetting enn ventet i privat sektor, kan ha sendt et skremmeskudd til investorer som håper på en moderat arbeidsmarkedsrapport som ikke vil gi Federal Reserve grunn til å heve renten enda en gang.

Wall Street opp

Alle de tre nøkkelindeksene steg i USA torsdag, etter at gjeldstak-avtalen passerte Representantenes Hus onsdag.

Dow Jones: +0,47 prosent til 33.062,39
Nasdaq: +1,28 prosent til 13.100,36
S&P 500: +0,99 prosent til 4.221,09

Tech-sektoren viste vei, og blant de såkalte FAANG-aksjene steg Meta (Facebook) aller mest: 3 prosent. 

Hele USA-kommentaren her.

Oljeprisene opp

Frontkontrakten for Brent-oljen stiger 0,4 prosent til 74,61 dollar pr. fat så langt i fredagens handel, noe som er opp fra 72,61 dollar pr. fat ved stengetid i Oslo torsdag.

WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 70,52 dollar pr. fat, mot 68,35 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte i går.

Sentimentet er godt også i oljemarkedet etter at den amerikanske gjeldstak-avtalen passerte Senatet. Samtidig vurderes sannsynligheten for et produksjonskutt fra OPEC i løpet av helgen, etter at Saudi-Arabia og Russland skal ha kommet med motstridende signaler i forkant.

Frontline-rally i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,3 prosent til 1.202,00 torsdag.

Blant de mest omsatte steg Frontline over 8 prosent på dagens nest høyeste volum etter onsdagens sterke kvartalstall, og ikke minst analytikernes oppjustering av kursmålene.

PGS steg 4 prosent etter en 3D-kontrakt i Middelhavet med «et større internasjonalt energiselskap.» Dette var den tredje store kontrakten for PGS på tre dager.

På den negative siden var Europris, som falt 4 prosent etter at det før børsåpning torsdag ble krysset en post på over 200 millioner kroner. Selger var ifølge E24 Runor AS, der Runsvengruppen – som står bak den svenske lavpriskjeden Överskottsbolageter – er største aksjonær.

Hele børskommentaren her.

Dagens finanskalender her.