<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljerally på sprek børs

Den amerikanske gjeldstak-avtalen er gjennom Kongressen, og sender aksjer og råvarer opp fredag. Oslo Børs stiger bredt (oppdatert 10.57).

Publisert 2. juni 2023 kl. 09.02
Oppdatert 2. juni 2023 klokken 13.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
STIGER FREDAG: Oslo Børs. Foto: Iván Kverme

               

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger fredag formiddag, og er etter snart to timers handel opp 1,6 prosent til 1.221,30.

Oppgangen var bred på Asia-børsene tidligere i dag etter at Senatet i USA i natt vedtok avtalen om å heve det amerikanske gjeldstaket. Toneangivende Europa-børser går samme vei, med britiske FTSE 100 opp 0,6 prosent, tyske DAX 0,8 prosent og franske CAC 40 opp 0,9 prosent. 

Oljeprisene stiger også på det gode sentimentet, og frontkontrakten for Brent-oljen står i 74,91 dollar pr. fat etter en oppgang på 0,9 prosent hittil i dagens handel. Det er opp 2,30 dollar fra da børsen stengte torsdag.

Olje opp, Frontline ned

Equinor stiger 2,4 prosent til 292,10 kroner, Aker BP nesten 5 prosent til 254,20 kroner, mens Vår Energi og DNO er opp 4-5 prosent.

Råvareprisene trekker også oppover fredag, noe som bidrar til å sende Norsk Hydro opp nesten 5 prosent. Selskapet skriver dessuten i en melding at A-linjen på Husnes skal oppgraderes for 95 millioner kroner.

PGS fortsetter oppgangen med nye 4 prosent etter denne ukens kontraktsrush, mens seismikkollega TGS også legger på seg 4 prosent.

På den negative siden korrigerer Frontline ned 4 prosent på dagens hittil høyeste volum etter torsdagens rally som ble drevet av en rekke kursmåloppjusteringer i kjølvannet av sterke kvartalstall onsdag.

– Jeg er livredd tørrlast nå
02.06.2023 Tank- og gasshipping er børsvinnere så langt i år, men shippingfesten er langt fra over, skal vi tro Eirik Haavaldsen, analysesjef i Pareto Securities. Han er i studio for å fortelle om hvor han tror Frontline, Avance Gas og bilfraktrederiene vil gå i 2023, og hvor dårlig det kan gå med tørrlastfrakt nå.

Utløser Horisont-rally

Horisont Energi spretter opp over 10 prosent etter at Bjørn Simonsen gjennom Simonsen Invest har dukket opp på aksjonærlisten med 200.000 aksjer. Samtidig har selskapet hvor Simonsen var toppsjef, Saga Pure, lettet seg for ytterligere 500.000 aksjer.

Solstad Offshore steg tosifret i tidlig handel, men har roet seg ned og stiger bare 4 prosent på kvartalstallene som ble lagt frem etter stengetid i går. Selskapet snudde minus til pluss i første kvartal, og varsler at nye kontrakter inngås til utelukkende høyere rater

Oljemyggen Zenith Energy figurerer høyt på vinnerlisten med 10 prosent oppgang etter at selskapet har gjort sin første avtale i USA.

Havila Kystruten steg markant i åpningen etter torsdagens krakk, men er nå bittelitt ned. Rederiet meldte onsdag om at det trenger 390 millioner euro til refinansiering av gjeld og overtakelse av to kystruteskip som er klare for levering.

BerGenBio-advarsel

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management har overfor Finansavisen påpekt en arbitrasjemulighet i BerGenBio, der aksjen fredag stiger 8 prosent til 39,1 øre, mens tegningsrettene faller rundt 2 prosent til 1,87 øre.

– Robert Næss kan sikkert gjøre den øvelsen. Han kan kjøpe og selge. Han er god, men at en seer eller alminnelig aksjeinteressert skal prøve på det – det vil jeg advare sterkt mot, sa redaktør Trygve Hegnar i Økonominyhetene torsdag.

Oppdrett av torsk er i en tidlig fase og det har ikke gått helt uten problemer. Statt Torsk faller fredag nye 7 prosent til 50 øre fall. Det er over 80 prosent ned siden børsnoteringen i april 2021.