<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjemperekyl for svensk utleiekjempe

Rykter om at utenlandske aktører vurderer å kjøpe hele eller deler av SBB løftet eiendomsaksjen med 45 prosent fredag.

Publisert 2. juni 2023 kl. 16.21
Oppdatert 2. juni 2023 klokken 20.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 302 ord
I FRITT FALL: Et elendig marked for svensk næringseiendom har bidratt til å senke SBBs aksjekurs med mer enn 80 prosent på ett år. Foto:: Bloomberg

SBB har fått mye juling på børsen i de seneste månedene, men fredag ettermiddag var den svenske eiendomsaksjen opp med 45 prosent. Årsaken var en melding fra Bloomberg om at utenlandske investorer, inkludert Brookfield Asset Management, snuser på selskapet. SBB fortalte i forrige uke at det søkes «strategiske alternativer» – i praksis et helt eller delvis salg av konsernet.

Canada-baserte Brookfield forvalter eiendeler verdt rundt 8.000 milliarder kroner, tilsvarende mer enn et halvt norsk oljefond. I november i fjor betalte selskapet 9,2 milliarder svenske kroner for 49 prosent av SBBs utdanningsvirksomhet, EduCo. Etter årets kursfall er hele SBBs børsverdi bare 7,5 milliarder svenske kroner.

I USA vedtok Senatet en politisk pakke med det paradoksale navnet «Fiscal Responsibility Act». Den finanspolitiske «disiplinen» inkluderer å oppheve grensen på hvor mye gjeld myndighetene kan påta seg. «Gjeldstaket» ble opprinnelig lansert for å begrense evnen til å operere med budsjettunderskudd, men er flere ganger blitt løftet. Det seneste nivået var 31,4 billioner dollar, tilsvarende mer enn 1 million kroner per amerikaner.

Dessuten viste statistikk at USAs sysselsetting utenfor landbruket økte med hele 339.000 i mai. Økonomene hadde ventet skarve 190.000. Arbeidsledigheten på 3.7 prosent var imidlertid 0,2 prosentpoeng mer enn konsensusestimatet og den høyeste siden oktober.

På New York-børsen var Lululemon opp med 13 prosent fredag ettermiddag. Kleskjedens topp- og bunnlinje slo analytikernes forventninger med god margin i det seneste regnskapskvartalet, og guidingen for årets omsetning ble betydelig jekket opp. Virksomheten i Kina opplever særlig sterk vekst, i kjølvannet av landets gjenåpning.

For øvrig går det rykter om at Amazon skal begynne å tilby mobilabonnementer til sine Prime-medlemmer. Tanken er å kjøpe slike tjenester i stor skala fra en utvalgt telekomoperatør og deretter selge dem billig til kundene. Ved firetiden fredag var Amazon-kursen 2 prosent høyere, mens telekomaksjer som T-Mobile, AT&T og Verizon sank med 4-9 prosent – selv om Amazon avkreftet ryktene.