<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Færre tror på renteheving i juni

For en uke siden ventet 69 prosent av markedet at den amerikanske sentralbanken skulle heve styringsrenten med 0,25 prosent i juni. «Nå har prisingen falt til 29 prosent» skriver sjefstrateg.

    Publisert 3. juni 2023 kl. 11.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 331 ord
    PAUSE: «Fed har i det siste gitt signaler om at det kan komme en pause i juni og denne rapporten endrer neppe synet i Fed vesentlig» skriver sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, etter fredagens jobbtall. Foto: NTB

    «Flere medlemmer i den pengepolitiske komiteen i Federal Reserve (Fed) har i den siste tiden vært ute og argumentert for en pause i juni hva det gjelder renteøkninger, uten at det nødvendigvis betyr at sentralbanken er ferdig med å heve renten i denne sykelen».

    Det skriver sjefstrateg Erik Bruce i den siste ukesrapporten fra Nordea Markets.

    Videre påpeker Bruce at det for en uke siden var priset 69 prosent sannsynlighet for en renteøkning i juni. Nå har prisingen falt til 29 prosent. Samtidig er det forventet et kvart renteheving i juli. 

    Dette kommer etter en uke der lovforslaget om å heve gjeldstaket i USA gikk gjennom i Senatet, sysselsettingen utenfor landbruket i USA i mai var høyere enn ventet, samtidig som ledighetsraten steg og lønnsveksten sank. 

    «Det passer litt dårlig med bilde av sterk sysselsettingsvekst at arbeidsledigheten faktisk økte fra 3,4 prosent til 3,7 prosent, godt over forventning. At intrykket spriker skyldes at disse tallene er basert på en annen kilde, og den viste fall i sysselsettingen. Disse tallene svinger mye fra måned til måned og vi regner med at Fed legger mest vekt på det sterke non-farm sysselsettingstallet» skriver sjefstrategen i rapporten. 

    «Men klart, både høyere ledighet og at undersøkelsen viste at gjennomsnittlig lønnsvekst var lavere i mai enn i juni demper inntrykket av en råsterk rapport. Som nevnt tidligere har Fed i det siste gitt signaler om at det kan komme en pause i juni og denne rapporten endrer neppe synet i Fed vesentlig».

    Sterk avkastning

    Videre i ukesrapporten noterer Bruce at globale aksjer stort sett har hatt en flat utvikling gjennom våren. Likevel har AI-hysteriet bidratt til at teknologisektoren har prestert sterkt gjennom de siste månedene. 

    Dette underbygger han ved å peke på den teknologitunge indeksen på Wall Street, Nasdaq, som har steget med 7 prosent i løpet av mai, og er foreløpig opp 25 prosent siden nyttår. 

    «Ytterligere svekkelse av kronen i mai gjorde at norske investorer kan se tilbake på en pen avkastning på tross av sideveis bevegelse i globale aksjer i lokal valuta» skriver Bruce.