<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs åpner opp mandag

Oslo Børs stiger mandag morgen. Salget av Frøy til Goldman Sachs løfter SalMar i åpningen.  

    Publisert 5. juni 2023 kl. 09.01
    Oppdatert 5. juni 2023 klokken 09.36
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 411 ord
    MANDAG: Oslo Børs åpner opp. Foto: NTB

    Oslo Børs begynner uken i grønt, og åpner opp 0,8 prosent til 1.235 poeng mandag morgen. 

    Oljeprisene løftes, både på nyheter om økt gjeldstak i USA, samt produksjonskutt fra Saudi-Arabia. Oljekartellet Opec var i samtaler i helgen vedrørende produksjonskutt, der det ble besluttet at Saudi-Arabia skal kutte produksjonen med 1 million fat pr. dag. Også de afrikanske medlemslandene må se produksjonskvoten sin for 2024 kuttet, grunnet frykt om lavere etterspørsel.  

    – Vi vil gjøre det som er nødvendig for å bringe stabilitet til oljemarkedet, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman under en pressekonferanse søndag, ifølge TDN Direkt.

    Brent-oljen omsettes for 77,11 dollar pr. fat, mens WTI-oljen omsettes for 72,76 dollar pr. fat. Til sammenligning ble ett fat nordsjøolje omsatt for 76,37 dollar, mens ett fat av WTI-oljen ble omsatt for 72,12 dollar ved børsslutt i Oslo fredag.

    Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier er positiv til energisektoren fremover i mandagens børsintervju.

    – Om ti år er verdens energikonsum trolig vesentlig høyere enn i dag, hevder ABG Sundal Colliers analysesjef. 

    – Samtidig innebærer altfor lave oljeinvesteringer at oljeproduksjonen snart kan nå en topp og flate ut. I tillegg er oppbyggingen av fornybar energi så langsom at fossile drivstoffer neppe blir faset ut med det første, ifølge Olaisen.

    Equinor stiger 1,87 prosent i åpningen, mens Aker BP stiger 1,56 prosent. Vår Energi er opp 1,50 prosent.'

    Bevegelser

    SalMar stiger 2,60 prosent på nyheten om at det har solgt brønnbåtselskapet Frøy til Goldman Sachs Asset Management. Det har lenge vært spekulert hva SalMar skulle gjøre med Frøy, etter det fikk brønnbåtselskapet med på kjøpet av NTS. Analytikere har i lengre tid spekulert at selskapet skal selges.

    Totalt må Goldman Sachs ut med 4,8 milliarder kroner for SalMars aksjer i selskapet. 

    Både Berenberg og Carnegie er samtidig ute med en fersk analyse av selskapet Berenberg øker kursmålet fra 420 til 460 kroner pr. aksje, men gjentar salgsanbefaling. Carnegie er derimot mer positive, og trekker frem Salmar som en favoritt i sektoren med et kursmål på 650, opp fra 575. 

    Ellers i sjømatsektoren eksporterte Norge sjømat for 13,1 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 816 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

    Nordic Semiconductor stiger 3,51 prosent etter at Arctic Securities oppgraderte aksjen fra hold til kjøp, med et kursmål på 145 kroner. 

    Frontline fortsetter videre ned etter torsdagens rally  og fredagens korreksjon. Aksjen faller 4,43 prosent. 

    Et annet Fredriksen-rederi, Golden Ocean Group , stiger 2,42 prosent. John Fredriksen styrer eller har avgjørende innflytelse over 370 skip, rigger og nybygg verdt over 230 milliarder kroner, viser ferske tall.