<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tviler på hypotese om politisk risiko

Utenlandske investorer har nettosolgt aksjer på Oslo Børs i tre kvartaler på rad, men eksperter avviser at det er snakk om en større flukt.

Publisert 5. juni 2023 kl. 09.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
SKEPTISK: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Foto: Øivind Ekås

Utenlandske investorer nettosolgte aksjer for over 9 milliarder kroner i første kvartal 2023, viser tall fra SSB. Dette var tredje kvartal med nettosalg, og i løpet av disse tre kvartalene har utlendinger nettosolgt norske børsnoterte aksjer for 35 milliarder kroner.

Siden SSB begynte å registrere aksjetransaksjoner på Oslo Børs i 2012, har utenlandske investorer aldri nettosolgt i mer enn to kvartaler på rad.

– Ingen større flukt

Samtidig har salgene de siste tre kvartalene ikke redusert utlendingenes eierandel i norske aksjer. Ved utgangen av første kvartal var den på 41,8 prosent.

INGEN STØRRE FLUKT: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen, Nordkinn Asset Management. Foto: Are Haram

– Tvert imot har eierandelen holdt seg relativt stabil over 40 prosent målt i markedsverdi, som er relativt høyt. Det kan derfor vanskelig hevdes at det er snakk om noen større utenlandsk flukt fra Norge, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management forklarer overfor NRK utlendingenes stabile eierandel med at de har investert bedre enn norske eiere.

– Den enkle og logiske forklaringen er at de har oppnådd litt høyere avkastning enn nordmenn, sier han.

Politisk forklaring?

Næss viser videre til at utlendingene i andre kvartal i fjor, det siste kvartalet før salgstrenden startet, nettokjøpte aksjer for 90 milliarder kroner. Han åpner overfor statskanalen for at økt politisk risiko – som investor Øystein Stray Spetalen trakk frem i forrige uke – kan ha endret utlendingers oppfatning av å eie aksjer i Norge, men er ikke nødvendigvis med på forklaringen.

– Det er ikke utenkelig at det er derfor. Men man kan ikke si med sikkerhet at det er slik, siden det var så kraftige kjøp i forkant, sier Nordea-direktøren. Han mener nedsalget skulle ha vært større om hypotesen om politisk risiko var korrekt. 

Wilhelmsen i Nordkinn vil overfor DN heller ikke utelukke politisk usikkerhet som forklaring på trenden.

– Men dette kan også skyldes at utlendinger har mindre tro på enkelte av de næringene som norske selskaper er eksponert mot, som for eksempel olje og gass, sier han.