<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bredt sektorfall: – Trolig siste spikeren i kista

Tanksektoren faller etter OPEC-kuttet i juli. Oljesektoren flyter på sterkere oljepris.

    Publisert 5. juni 2023 kl. 12.07
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 701 ord
    FALLER: Frontline-aksjen tynges. Det gjør også Euronav.  Foto: Hyundai Heavy Industries

    Oslo Børs begynner uken i grønt, og åpnet rett opp mandag. Ved lunsjtider har oppgangen flatet noe ut og hovedindeksen er opp 0,51 prosent til 1.232,48. 

    Hittil i år er Oslo Børs opp bare 3,6 prosent.

    Usikkerheten er stor rundt hvorvidt vi går en hard eller myk landing i møte i kampen mot inflasjonen. Analysesjef Petter Slyngstadli i Norne Securities sier til Finansavisen at det er en mulighet for at det går ganske dårlig, og da får vi en hard landing. 

    – Da kan børsen falle 30-40 prosent, sier han.

    Rødt i tank

    Tankaksjer faller etter at Saudi-Arabia på søndag varslet et produksjonskutt på 1 million fat pr. dag i juli.

    Fearnley Securities skriver mandag at beslutningen til Saudi-Arabia åpenbart er negativt for tankrederiene.

    «Kuttet bør innebære press på ratene neste måned og utfallet av OPEC+-møtet er trolig den siste spikeren i kista for et sommermarked som antyder svakere inntjening i tredje kvartal», skriver meglerhuset ifølge TDN Direkt.

    Fearnley peker videre på at aksjene i sektoren handles i gjennomsnitt til en pris på 0,8 ganger netto eiendelsverdier, under det historiske gjennomsnittet på 0,93x. Meglerhuset opprettholder et langsiktig positivt syn på sektoren.

    Clarksons Securities estimerer at Saudi-Arabias produksjonsreduksjon kan føre til at VLCC-ratene faller til under 30.000 dollar pr. dag fra nåværende rater på 40.000 dollar.

    «Innvirkningen av kuttene på tankmarkedet vil sannsynligvis være forbigående og kortvarig», skriver meglerhuset.

    Frontline fortsetter videre ned etter torsdagens rally og fredagens korreksjon. Aksjen faller 3,8 prosent. Euronav  – der Fredriksen nylig har kjøpt nye aksjer for over 700 millioner kroner – faller 2,4 prosent på Brussel-børsen. 

    Andre konkurrenter er Herbjørn Hanssons Nordic American Tankers som på New York-børsen faller 3,4 prosent i førhandelen. Pacific Basin Shipping i Hongkong er ned 7,2 prosent. 

    I grønt

    Konfliktnivået mellom aksjonærgruppen og Kongsberg Automotive øker. Nå skriver selskapets styre i et aksjonærbrev at aksjonærgruppens uttalelser ikke har rot i virkeligheten, og at de står direkte i strid med styrets arbeid for å skape aksjonærverdier. Aksjen stiger 1,9 prosent.

    SalMar stiger 2,5 prosent på nyheten om at det har solgt brønnbåtselskapet Frøy til Goldman Sachs Asset Management. Det har lenge vært spekulert hva SalMar skulle gjøre med Frøy, etter det fikk brønnbåtselskapet med på kjøpet av NTS. Analytikere har i lengre tid spekulert at selskapet skal selges.

    Totalt må Goldman Sachs ut med 4,8 milliarder kroner for SalMars aksjer i selskapet.

    Både Berenberg og Carnegie er samtidig ute med en fersk analyse av selskapet Berenberg øker kursmålet fra 420 til 460 kroner pr. aksje, men gjentar salgsanbefaling. Carnegie er derimot mer positive, og trekker frem Salmar som en favoritt i sektoren med et kursmål på 650, opp fra 575.

    Ellers i sjømatsektoren eksporterte Norge sjømat for 13,1 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 816 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

    Nordic Semiconductor stiger 4,1 prosent etter at Arctic Securities oppgraderte aksjen fra hold til kjøp, med et kursmål på 145 kroner. Det er 15 prosent over kursen i dag.

    John Fredriksen-rederiet Golden Ocean Group , stiger 2,4 prosent. Fredriksen styrer eller har avgjørende innflytelse over 370 skip, rigger og nybygg verdt over 230 milliarder kroner, viser ferske tall.

    Oljeprisen

    Oljeprisene løftes, både på nyheter om økt gjeldstak i USA, samt produksjonskutt fra Saudi-Arabia. Oljekartellet OPEC var i samtaler i helgen vedrørende produksjonskutt, der det ble besluttet at Saudi-Arabia skal kutte produksjonen med 1 million fat pr. dag. Også de afrikanske medlemslandene må se produksjonskvoten sin for 2024 kuttet, grunnet frykt om lavere etterspørsel.

    – Vi vil gjøre det som er nødvendig for å bringe stabilitet til oljemarkedet, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman under en pressekonferanse søndag, ifølge TDN Direkt.

    Brent-oljen omsettes for 77,59 dollar pr. fat, opp 1,9 prosent, mens WTI-oljen omsettes for 73,25 dollar pr. fat. Til sammenligning ble ett fat nordsjøolje omsatt for 76,37 dollar da Oslo Børs stengte fredag.

    Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier er positiv til energisektoren fremover i mandagens børsintervju.

    – Om ti år er verdens energikonsum trolig vesentlig høyere enn i dag, hevder ABG Sundal Colliers analysesjef.

    – Samtidig innebærer altfor lave oljeinvesteringer at oljeproduksjonen snart kan nå en topp og flate ut. I tillegg er oppbyggingen av fornybar energi så langsom at fossile drivstoffer neppe blir faset ut med det første, ifølge Olaisen.

    Equinor stiger 1,7 prosent, mens Aker BP stiger 0,9 prosent. Vår Energi er opp 1,6 prosent.