<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgangen radert bort etter korreksjon – Fredriksen-aksje falt tungt

Oppgangen på Oslo Børs radert bort etter oljepriskorreksjon. Frøy steg etter milliardoppkjøp, Frontline stupte etter OPEC-kuttet.

Publisert 5. juni 2023 kl. 16.27
Oppdatert 5. juni 2023 klokken 16.33
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 696 ord
GEVINST: Helge Gåsø har stor potensiell gevinst i Frøy.  Foto: Krzysztof Zboralski

      FROY 

Oslo Børs startet uken i grønt, men oppgangen på over prosenten ble nærmest radert bort etter en korreksjon i oljeprisen. Hovedindeksen endte opp 0,08 prosent til 1.227,29.

Hittil i år er Oslo Børs opp bare 3,2 prosent.

Usikkerheten er stor rundt hvorvidt vi går en hard eller myk landing i møte i kampen mot inflasjonen. Analysesjef Petter Slyngstadli i Norne Securities sier til Finansavisen at det er en mulighet for at det går ganske dårlig, og da får vi en hard landing.

Da kan børsen falle 30-40 prosent, sier han.

Oljeprisen

Oljeprisene løftes, både på nyheter om økt gjeldstak i USA, samt produksjonskutt fra Saudi-Arabia. Oljekartellet OPEC var i samtaler i helgen vedrørende produksjonskutt, der det ble besluttet at Saudi-Arabia skal kutte produksjonen med 1 million fat pr. dag. Også de afrikanske medlemslandene må se produksjonskvoten sin for 2024 kuttet, grunnet frykt om lavere etterspørsel.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å bringe stabilitet til oljemarkedet, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman under en pressekonferanse søndag.

Brent-oljen kostet 76,70 dollar pr. fat, opp 0,8 prosent da Oslo Børs stengte. WTI-oljen kostet 72,28 dollar pr. fat. Til sammenligning ble ett fat nordsjøolje omsatt for 76,37 dollar da Oslo Børs stengte fredag. I løpet av dagen var Brent-oljen opp så mye som 2,5 prosent før nedturen startet mandag ettermiddag. 

DNB-megler Fredrik Brekke trekker frem fire oljeprodusenter med lav prising og høy direkteavkastning. Også laks og tørrbulk får tommelen opp.

– Slike aksjer vil få på trynet i en resesjon, men vil se lyset i den andre siden av tunnelen. De vil også være gode å eie, dersom vi unngår en resesjon, og det følgelig ikke blir noen rentekutt i nær fremtid.

Stortinget godkjenner Aker BPs planer for utbygging og drift for Yggdrasil og Fenris, og videreutvikling av Valhall. Aksjen steg 0,2 prosent mandag. Equinor endte opp 2 prosent, mens Vår Energi steg 3,1 prosent.

Rødt i tank

Tankaksjene falt tungt etter at Saudi-Arabias produksjonskutt. Fearnley Securities skrev mandag at beslutningen åpenbart er negativ for tankrederiene.

«Kuttet bør innebære press på ratene neste måned og utfallet av OPEC+-møtet er trolig den siste spikeren i kisten for et sommermarked som antyder svakere inntjening i tredje kvartal», skriver meglerhuset ifølge TDN Direkt.

Fearnley peker videre på at aksjene i sektoren handles i gjennomsnitt til en pris på 0,8 ganger netto eiendelsverdier, under det historiske gjennomsnittet på 0,93x. Meglerhuset opprettholder et langsiktig positivt syn på sektoren.

Clarksons Securities estimerer at Saudi-Arabias produksjonsreduksjon kan føre til at VLCC-ratene faller til under 30.000 dollar pr. dag fra nåværende rater på 40.000 dollar.

«Innvirkningen av kuttene på tankmarkedet vil sannsynligvis være forbigående og kortvarig», skriver meglerhuset.

Frontline fortsatte videre ned etter torsdagens rally og fredagens korreksjon. Aksjen falt tungt ned 6,4 prosent. Euronav – der Fredriksen nylig har kjøpt nye aksjer for over 700 millioner kroner – falt 4,1 prosent på Brussel-børsen.

Andre konkurrenter er Herbjørn Hanssons Nordic American Tankers som på New York-børsen falt 2,7 prosent da Oslo Børs stengte. Pacific Basin Shipping i Hongkong endte ned 7,2 prosent.

DNB Markets-analytiker Jørgen Lian har regnet på Klaveness Combination Carriers igjen. Han tror rederiet vil gi en utbytteavkastning på 17 prosent de neste årene. Aksjen falt 0,9 prosent mandag.

I grønt

SalMar steg 2,6 prosent på nyheten om at det har solgt brønnbåtselskapet Frøy til Goldman Sachs Asset Management. Det har lenge vært spekulert hva SalMar skulle gjøre med Frøy, etter det fikk brønnbåtselskapet med på kjøpet av NTS. Analytikere har i lengre tid spekulert at selskapet skal selges.

Totalt må Goldman Sachs ut med 4,8 milliarder kroner for SalMars aksjer i selskapet. 

– En veldig god pris, sier Arctic Securities-analytiker Axel Jacobsen. 

Helge Gåsø sitter på en stor post i Frøy og skulle han akseptere budet fra Goldman Sachs kan han høste en gevinst på over 200 millioner kroner, ifølge Finansavisens beregninger. Om han ikke gjør det vil eierandelen hans utgjøre et hinder for at oppkjøperen kan tvangsinnløse resterende aksjonærer.

Frøy-aksjen steg 3,1 prosent. 

Nordic Semiconductor steg 3,1 prosent etter at Arctic Securities oppgraderte aksjen fra hold til kjøp, med et kursmål på 145 kroner. Det er 15 prosent over sluttkursen.

John Fredriksen-rederiet Golden Ocean Group , steg 1,9 prosent. Fredriksen styrer eller har avgjørende innflytelse over 370 skip, rigger og nybygg verdt over 230 milliarder kroner, viser ferske tall.