<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Begrenset opptur for oljeaksjer

Tross Saudi-Arabias overraskende produksjonskutt var internasjonale oljeaksjer som Chevron, ExxonMobil og Shell opp med mindre enn 1 prosent mandag ettermiddag.

Publisert 5. juni 2023 kl. 16.23
Oppdatert 6. juni 2023 klokken 15.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
REDUSERER OLJEPRODUKSJONEN: Saudi-Arabias energiminister, Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

Oljeaksjer var generelt lite opp ved firetiden mandag, tross helgens melding om at Saudi Arabia fra og med juli skal redusere sin oljeproduksjon med 1 million fat per dag. ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies og Shell fikk alle et kursløft på mindre enn 1 prosent. Til sammenligning steg Brentprisen med 1,6 prosent, til 77,35 dollar fatet.

I IT-sektoren var cybersikkerhetsselskapet Palo Alto Networks mer enn 3 prosent høyere. Kursoppgangen skyldtes at S&P Down Kones Indices skal inkludere aksjen i S&P 500. Dish Network, som ryker ut av indeksen, fikk et kursfall på 2 prosent.

De virkelig store kursbevegelsene kom imidlertid i bioteksektoren, som er kjent for skyhøy volatilitet. 85 prosent av Bellerophon Therapeutics sin børsverdi forduftet, som følge av at selskapets behandling av en lungesykdom ikke ga gode resultater i en fase 3-utprøving. Day One Biopharmaceuticals steg derimot 11 prosent, etter publisering av «svært imponerende» resultater fra et medikament for behandling av hjernesvulster. En tredje biotekmygg, ImmunoGen, la frem oppløftende statistikk knyttet til en medisin for behandling av eggstokkreft. Her ble kursløftet på 8 prosent.

For øvrig er stemningen i aksjemarkedet svært positiv, etter at USAs politikere til syvende og sist opphevet landets gjeldstak i en periode. Også en del overraskende sterke makrotall har bidratt til optimisme. Mandag ettermiddag var CNNs «Fear and Greed»-indeks 73, noe som viser at «grådighet» nå er den største drivkraften i markedet. Indeksen går fra 0 til 100, og alt over 75 indikerer «ekstrem grådighet». Under 25 er det snakk om «ekstrem frykt», og da er tidspunktet gjerne godt for å laste opp med aksjer.

Undersøkelser gjennomført av Bloomberg viser imidlertid at dagens optimisme hovedsakelig er knyttet til teknologisektoren. Institusjonelle investorers «veddemål» på oppgang i Nasdaq 100-indeksen er nå nær fjorårets topp, mens de er mer posisjonert for fall i den brede S&P 500-indeksen enn noen gang siden 2007.