<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår oppkjøpsbølge

Renteoppgangen har endret mentaliteten i private equity. Den norske EQT-sjefen Christian Sinding spår en større konsolideringsbølge. 

  Publisert 6. juni 2023 kl. 13.14
  Oppdatert 6. juni 2023 klokken 13.45
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 408 ord
  KONSOLIDERING: I vente for private equity, der Christian Sinding-ledede EQT er en stor spiller. Foto: NTB

  Kraftig renteoppgang og mye finansiell usikkerhet skaper utfordringer for mange, ikke minst private equity (PE). Etter knallåret 2021 ble det bråstopp utover fjoråret.

  – Bankene trakk tilbake finansiering, og det ble nærmest umulig å finansiere oppkjøp i den største klassen. Det ble en bråstopp for PE i andre halvår, sa Bain-partner Grete Rød til Finansavisen i mars i år.

  Nedturen ser vi eksempelvis igjen i kursutviklingen for EQT, der norske Christian Sinding er konsernsjef og blant de største aksjonærene. Det siste året har aksjen falt 25 prosent på Stockholmsbørsen.

  Spår konsolidering

  I et Bloomberg-intervju spår Sinding en konsolidering av PE-sektoren.

  – Det er mer enn 7.500 PE-selskaper der ute. Etter hvert som industrien modnes vil vi få se en større konsolideringsbølge der vi står igjen med et dusin globale selskaper og nisjeaktører – resten vil bli stående fast i midten, sier EQT-sjefen i intervjuet gjort før PE-konferansen SuperReturn International i Berlin.

  Sinding påpeker at 80 prosent av det tørre kruttet i sektoren hentes inn av megafondene, og at de mindre aktørene vil slite med konkurransen med mindre de er veldig spesialiserte.

  – Over de seneste årene har alle vært akkurat gode nok. Men nå har du all denne volatiliteten. Ting blir mer kompliserte, men størrelse og erfaring hjelper deg med å bygge butikk gjennom en nedtur. Og investorene spør mye tøffere spørsmål om resultater, fortsetter EQT-sjefen overfor nyhetsbyrået.

  Ny mentalitet

  Bloomberg omtalte sist august at EQT hadde hentet inn rundt 15 milliarder euro til et nytt flaggskipfond. Kapitalinnhentingen for fondet med et tak for investortegninger på 21,5 milliarder euro ventes lukket i år.

  EQT har vært en av de mest aktive PE-aktørene de siste tre årene, og nyhetsbyrået har telt oppkjøp for over 40 milliarder dollar i perioden. Dette inkluderer oppkjøpet av den britiske dyremedisinprodusenten Dechra Pharmaceuticals for nesten 4,5 milliarder pund i det som ifølge Bloomberg er den største privatiseringen av et børsnotert selskap i Europa hittil i år.

  Selv fullførte det svenske PE-selskapet kjempeoppkjøpet av Hongkong-baserte Baring Private Equity Asia i oktober i fjor.

  – Industrien har overlevd 5 prosent rente før, men selskaper må se nærmere på kapitalstruktur når de gjør avtaler. Mentaliteten med å vokse nå og fikse lønnsomheten senere er borte, sier Sinding.

  Kapital vurderte i fjor høst EQT-sjefens formue til 8 milliarder kroner, noe som da holdt til en 36. plass på bladets 400-liste. Siden har nok formuen skrumpet noe inn i takt med fallet i aksjekursen.