<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SEC kverker Coinbase

Coinbase-kursen stupte tirsdag, etter at USAs finanstilsyn saksøkte kryptomegleren. Også oljerelaterte aksjer gjorde det dårlig, mens en coronavinner steg.

Publisert 6. juni 2023 kl. 20.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
STOR SKUFFELSE: Coinbase-kursen har falt fra 342 til 50 dollar siden børsnoteringen i april 2021. Foto: Bloomberg

Dagen etter at CNNs sentimentindeks var nær «ekstrem grådighet», meldte CNBC om et «downbeat sentiment» i de globale aksjemarkedene. Pessimismen fikk skylden for at S&P 500 og Euro Stoxx 600 ved firetiden tirsdag var tilnærmet uendrede. USA-indeksen er likevel bare en hårsbredd under en nimåneders topp.

Oljeprisens nedtur var mer dramatisk. Fallet på nesten 2 prosent dro med seg oljerelaterte aksjer, og blant annet var Shell, Total og BP ned med rundt 1 prosent.

I finanssektoren stupte Coinbase 15 prosent, etter at kryptogiganten ble saksøkt av USAs finanstilsyn. Dagen før hadde SEC saksøkt Binance, verdens største kryptobørs. Begge skal blant annet ha opptrådd som uregistrerte, og følgelig ulovlige, meglere. Et hovedpunkt er at mange kryptoprodukter faktisk er uregistrerte verdipapirer. Resultatet kan bli at Coinbase' topplinje krymper med mer enn 30 prosent, ifølge Mizuho Securities.

I kategorien «coronavinnere» hadde bobilprodusenten Thor Industries medvind. Aksjen gjorde firegangeren fra mars 2020 til mai 2021, da pandemirelaterte reisebegrensninger skapte en voldsom interesse for å feriere i digre, busslignende kjøretøy. Siden har pilene pekt nedover, i takt med at viruset er blitt mindre farlig. Tirsdag ettermiddag var aksjen imidlertid opp med 14 prosent, grunnet overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for selskapets seneste regnskapskvartal. I tillegg ble guidingen for hele året jekket opp.

For øvrig viste en undersøkelse gjennomført av Den europeiske sentralbanken at eurosonens husholdninger sent i april så for seg en konsumprisvekst på 4,1 prosent i de neste tolv månedene. Tallet var ned fra 5,0 prosent i mars. De fleste europeerne tror dessuten at boligprisene vil stige mindre enn før, tross lavere boliglånrenter.

En annen rapport, fra Tyskland, bidro derimot til det «råtne» humøret. Landets fabrikker opplevde et 0,4 prosent fall i ordrene i april, mens økonomene hadde ventet en økning på hele 3 prosent. Fra samme måned året før utgjorde svekkelsen 9,9 prosent.