<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardsmell for toppsjefene etter søksmål

Stemningen i kryptomarkedet har surnet etter søksmål. Det gir kraftig formuesfall for kryptotoppene.

Publisert 7. juni 2023 kl. 11.08
Oppdatert 9. juni 2023 klokken 11.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
FORMUESSKRELL: Lederne av verdens største kryptobørser, Changpeng Zhao og Brian Armstrong, har fått milliarder av kroner barbert fra formuen denne uken. Foto: Bloomberg

Optimisme har preget kryptomarkedet i år, etter en tøff avslutning på fjoråret. Nå har stemningen derimot surnet igjen.

Tirsdag ble det kjent at det amerikanske finanstilsynet (SEC) har saksøkt Coinbase, for regelbrudd over flere år. «Har eksponert investorene for stor risiko», het det i søksmålet.

En dag tidligere ble det kjent SEC saksøker kryptobørsen Binance og toppsjef Changpeng Zhao for å ha drevet med markedmanipulasjon og interessekonflikter.

Nedturen har ført til at Zhao de siste to dagene har sett formuen falle med 1,4 milliarder dollar til 26 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Det utgjør et fall på over 15 milliarder norske kroner, av hans formue på svimlende 288 milliarder kroner. 

For Coinbase-sjef Brian Armstrong er tallene også blodrøde. Ifølge Bloomberg Billionaires Index har hans nettoformue falt med 361 millioner dollar til 2,2 milliarder dollar. Det utgjør 4 milliarder kroner i tap av totalt 24 milliarder kroner – et formuesfall på nær 17 prosent. Coinbase-aksjen stupte 12 prosent etter nyheten om at de blir saksøkt.

Nordmenn laster opp 

Kryptooppturen i år kom som følge av bankkaoset som brøt ut i mars i USA. Zhaos formue økte med 117 prosent så langt i år, før denne ukens nedgang, mens Armstrongs økte med 61 prosent. Til sammenligning økte de andre milliardærene på Bloombergs formuesindeks samlet sett med 9 prosent, ifølge Bloomberg.

Prisen på bitcoin, verdens største kryptovaluta, har steget om lag 62 prosent så langt i år.

Ifølge Norges største kryptobørs Firi har det vært en økning i nordmenn som bruker kryptovaluta som en måte å sikre seg mot videre kronefall.

– Flere kunder enn tidligere oppgir at årsaken til investering i krypto er å sikre seg grunnet den svake kronekursen, sa driftsdirektør Marius Blaker Høgevold i Firi til Finansavisen.